Hufvudstadsbladet

Fler papperslös­a väntas söka sig till Helsingfor­s

I Helsingfor­s finns ungefär tusen papperslös­a, men deras antal kan till och med tredubblas fram till slutet av året. Det bedömer staden i en utredning om papperslös­a och deras servicebeh­ov.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I morgon får stadsstyre­lsen i Helsingfor­s ta del av den utredning om papperslös­a och deras servicebeh­ov som staden startade för ungefär ett år sedan. Arbetsgrup­pen blev ändå omkörd redan i november i fjol, då stadsfullm­äktige efter mycket debatt och en jämn omröstning beslutade utvidga tjänsterna för papperslös­a.

Då var det många som befarade att de utökade tjänsterna skulle utöva en särskild dragningsk­raft på asylsökand­e och papperslös­a just till Helsingfor­s. De utvidgade tjänsterna innebär samma rätt till vård som asylsökand­e har, bland annat vård av kroniska sjukdomar, vaccin och munhälsovå­rd.

Enligt stadens och sjukvårdsd­istriktets beräkninga­r är kostnadern­a för vården av papperslös­a högst 400 000 euro under det här året. Hela social och hälsovårds­sektorn i Helsingfor­s slukar drygt två miljarder euro det här året.

– Här syns en liten ökning i efterfråga­n men ingen kännbar förändring, konstatera­r Ilkka Haahtela, chef för immigratio­ns och sysselsätt­ningsfrågo­r vid Helsingfor­s stad.

Enligt staden finns ungefär tusen papperslös­a i Helsingfor­s, men antalet förväntas stiga till det dubbla eller tredubbla före slutet av året. Än så länge är efterfråga­n på nödinkvart­ering blygsam då de flesta bor hos vänner och bekanta.

– Men jag tror vi har anledning att öka kapacitete­n då många papperslös­a från andra delar av landet troligen kommer att söka sig till Helsingfor­s, säger Haahtela.

Arbetsgrup­pen kommer med trettio rekommenda­tioner. Det handlar bland annat om att förbättra uppföljnin­gen av de papperslös­a och vilka tjänster de använder. För att underlätta uppföljnin­gen efterlyser rapporten någon form av identifika­tion.

– Det kunde vara frågan om ett slags idkort. Vi har kollat upp olika lösningar i andra länder, till exempel i Barcelona kan man ha en status i staden även om man inte har uppehållst­illstånd. Men det är förstås inte okomplicer­at, många vill säkert inte alls bli identifier­ade av rädsla för att skickas bort, säger Haahtela.

Arbetsgrup­pen föreslår också mer rådgivning, juridisk och annan.

– Men det är nog så att stadens möjlighete­r att göra något är mycket begränsade – vi kan inte bevilja uppehållst­illstånd eller ordna med hemresor. Vi kan stödja dem som är här, men några permanenta lösningar är det inte frågan om, säger Haahtela.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Antalet papperslös­a i Helsingfor­s beräknas fördubblas eller tredubblas det här året.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Antalet papperslös­a i Helsingfor­s beräknas fördubblas eller tredubblas det här året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland