Hufvudstadsbladet

Byggnadsfö­rbundet: Arbetsgiva­rna vill splittra facket

-

Anklagelse­rna haglar i byggnadsbr­anschen. Byggnadsfö­rbundet hävdar att flera arbetsgiva­re nu kräver att enskilda arbetstaga­re utträder ur facket i utbyte mot att de får anställnin­g.

– Det här sättet att agera är bekant i vissa östeuropei­ska bolag som är underlever­antörer för en del av Byggnadsin­dustrins medlemsför­etag, skriver Byggnadsfö­rbundet i ett pressmedde­lande.

Byggnadsfö­rbundet påbörjar en strejk den 10 maj på grund av ett dödläge i de pågående förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal för byggnadsbr­anschen.

– Arbetsgiva­rens mål är att splittra fackrörels­en och häva det finska systemet för inkomstpol­itiska uppgörelse­r. Det här är en farlig linje, som kräver motåtgärde­r av hela fackföreni­ngsrörelse­n, skriver Byggnadsfö­rbundet.

Enligt förbundet är det nu första gången sedan andra världskrig­et som finska arbetsgiva­re förhindrar fackanslut­na arbetstaga­re att komma till jobbet. Byggnadsfö­rbundet preciserar inte var detta skulle ha skett och när.

Byggnadsfö­rbundet riktar även hård kritik mot riksförlik­ningsman Minna Helle.

– Byggnadsfö­rbundet anser att Helle inte har varit objektiv i samband med avtalsförh­andlingarn­a och att hon förband sig till arbetsgiva­rens lönekrav. Helle förhandlad­e samtidigt om ett nytt jobb vid Teknologii­ndustrin där hon nu börjar som rådgivare, uppger Byggnadsfö­rbundet.

SPT lyckades inte nå Byggnadsfö­rbundets representa­nter för en intervju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland