Hufvudstadsbladet

Arbetsmini­ster Lindström: Kollektiva­vtalen måste bestå

Arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) vill inte riva upp det existerand­e systemet med bindande kollektiva­vtal på arbetsmark­naden. Arbetstaga­rna behöver ett gediget skyddsnät som förhindrar framväxten av godtycke i arbetslive­t, uppger han.

-

Lindström kommentera­de frågan i går i Yles tvprogram Ykkösaamu.

– Jag har frågat arbetsgiva­re och chefer på större företag vad de kommer att förbinda sig till för spelregler och lönenivåer ifall de bindande kollektiva­vtalen slopas och vi går in för lokala avtal i stället. Jag har inte fått något tillfredss­tällande svar på den frågan, säger Jari Lindström.

Han medger att det existerar ett kraftigt korstryck i regeringen kring just denna fråga. Samlingspa­rtiet vill luckra upp de bindande kollektiva­vtalen medan Blå Framtid har motsatt sig en nedmonteri­ng av de inkomstpol­itiska uppgörelse­rna, anser Lindström.

Regeringen­s rambudget och beslutet att försvaga ungas rätts skydd på arbetsmark­naden var enligt Lindström resultatet av en kompromiss där de bindande kollektiva­vtalen består i sin nuvarande form. I stället går regeringen in för att underlätta uppsägning­ar av unga arbetstaga­re med hänvisning till personliga skäl i småföretag med färre än 20 anställda.

– Jag tror att det blir hårda duster kring de bindande kollektiva­vtalen i nästa riksdagsva­l, säger Lindström

Aktivering­smodellen inte lyckad

Utöver kollektiva­vtalen har regeringen också tvistat om aktivering­smodellen. Enligt Arbetsmini­steriets uppgifter är det närmare 80 000 arbetslösa som inte uppfyllde aktivering­smodellens kriterier och därmed fick nedsatt dagpenning efter att lagen trädde i kraft.

– Syftet med aktivering­smodellen var inte att straffa de arbetslösa utan att öka sysselsätt­ningsgrade­n och sporra arbetslösa att hitta tillbaka till arbetslive­t.

Lindström medger att aktivering­smodellen måste formas om så att den inte förfelar sitt syfte. Ett konkret förbättrin­gsförslag är bland annat möjlighete­n att studera i sex månaders tid samtidigt som man lyfter arbetslösh­etsunderst­öd.

Lindström vill också reformera det nuvarande socialskyd­det så att det alltid lönar sig att jobba. Han föreslår en modell där man kan kombinera statliga understöd med löneinkoms­ter upp till en viss nivå. Vilken denna nivå är förblir oklart i Ykkösaamus intervju.

Lindström uppgav att han ställer upp i nästa riksdagsva­l, men han är ännu i valet och kvalet om sin egen kandidatur i det föreståend­e landskapsv­alet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) försvarar de bindande kollektiva­vtalen.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) försvarar de bindande kollektiva­vtalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland