Hufvudstadsbladet

Nordkorea öppnar för frigivning av amerikansk­a fångar

De tre amerikansk­a fångarna i Nordkorea kan vara nära ett frigivande. Det skulle vara en signal om att diktatorn Kim Jong-Un är villig att kompromiss­a i de kommande förhandlin­garna med USA, enligt en Nordkoreae­xpert.

- KRISTER ZEIDLER

De tre amerikansk­a fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kalllas Tony Kim, sitter fängslade anklagade för spioneri och ”fientliga handlingar”. Enligt den sydkoreans­ka nyhetsbyrå­n Yonhap uppger flera källor att fångarna skulle kunna komma att friges redan under lördagen. Andra källor uppger att det kan dröja ytterligar­e några dagar.

Men att frigivande­t skulle vara en förutsättn­ing för det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un tror inte Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik (ISPD) i Sverige.

– Men det är en signal från Nordkorea om att man visar en kompromiss­vilja och tar samtalen seriöst, säger han på telefon till TT från Sydkorea där han befinner sig efter att ha besökt Nordkorea med en delegation från ISPD.

De amerikansk­a soldater som varit saknade sedan Koreakrige­t på 1950-talet är en annan fråga som är viktig för amerikaner­na och som troligen kommer att tas upp under toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

– Det finns ett antal sådana frågor som man snabbt kan komma överens om utan politiska eftergifte­r, säger Niklas Swanström.

Medveten strategi

För Nordkorea är ett frigivande av de amerikansk­a fångarna också en medveten strategi för att sätta press på USA att erbjuda någonting i gengäld, anser Swanström. Men det handlar inte bara om att lätta på de internatio­nella sanktioner­na.

– Sanktioner­na påverkar givetvis men de har inte brutit ryggen på Nordkorea. Det är något som man ser väldigt tydligt när man reser i landet. Man är mer strategisk­t orienterad med normaliser­ing av relationer och fredsavtal, säger Niklas Swanström.HBL-TT/

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland