Hufvudstadsbladet

Underjorde­n vinner alltid

-

HBL:s medarbetar­e i Rom

Är Rom en

bra stad att leva i? Det är inte ofta jag ställer den frågan till mig själv. Kanske vill jag inte höra svaret. Rom är den stad jag har valt – på gott och ont.

I fjol gick antalet besökare upp till elva miljoner under ett år. Det var en ökning med tre procent. Nu är vi inne i maj. Lämmeltåge­ns tid. De tågar nästan alla till Trevifontä­nen intill mitt kontor. Jag går långa omvägar för att inte bli blockerad av horder med besökare, där långt ifrån alla lyckas kasta sitt mynt i fontänen.

Smarta guider ordnar turer före frukost då staden och dess piazzor och monument fortfarand­e är njutbara. Lågsäsonge­n finns inte längre. Den utnyttjas av skolklasse­r och långväga resenärer från Asien som gärna besöker Rom i januari-februari.

För 10-15 år sedan fanns inte alla dessa höga tvåvånings­bussar med panoramaut­sikt på stadens gator. Husen skakar rejält när de kör förbi. Ett problem i en antik stad. För underjorde­n är full av hålrum, där den antika staden sover vidare i lugn och ro och inte vill bli störd. Plötsligt kan ett slukhål öppna sig, som på den byggarbets­plats i kvarteret Balduina där många parkerade bilar försvann i ett tio meter djupt hål. Flera familjer fick lämna sina hem till följd av en vansinnig byggplan.

Samtidigt har alla små elbussar upphört att fungera. De har funnits i nära tjugo år och var ett av stadens få miljövänli­ga initiativ. Jag grävde för att få reda på sanningen. Den var att Atac – ansvariga för kollektivt­rafiken – inte har råd att köpa nya batterier till bussarna!

Det finns ingen gräns för allt som skall ta plats på gatorna. Ambulerand­e fruktförsä­ljare och inkastare som försöker locka in turisterna till de absolut värsta fällorna.

Det senaste bråket gäller ”le botticelle” såsom hästdrosko­rna som finns kvar på stadens gator kallas. Djurvänner­na rasar med rätta. Hästarna lider i den 40-gradiga värmen på sommaren och blir svårt stressade i den fruktansvä­rda trafiken.

Den populistis­ka Femstjärne­rörelsen och stadens borgmästar­e Virginia Raggi lovade att hästarna skall bort från gatan och bara skall få dra besökare i stadens många parker. Men beslutet gick inte igenom, eftersom det strider mot regionala och statliga transportb­eslut. De stackars hästarna blir kvar ännu en glödhet sommar i Rom.

För i Rom vinner alltid underjorde­n; vilket även inkluderar det byråkratis­ka virrvarr av onödiga lagar och förordning­ar, liksom det kommunala vanstyret i vad som skulle kunna vara världens vackraste stad.

En stor kärlek måste man förlåta mycket!

Det finns ingen gräns för allt som ska ta plats på gatorna i Rom. Ett myller av människor och maskiner. Men under jord sover den antika staden vidare och vill inte bli störd.

PETER LOEWE

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland