Hufvudstadsbladet

Polanski och Cosby utesluts ur Oscarsakad­emin

- Tt

Oscarsakad­emin stänger av Bill Cosby och Roman Polanski med hänvisning till organisati­onens uppförande­kod.

Akademins värdegrund kräver visad respekt för mänsklig värdighet, understryk­er ledningen i ett uttalande. Med det sagt väljer man nu att sparka ut Bill Cosby och Roman Polanski ur sällskapet. Man syftar på de sexualbrot­t som de båda männen har begått.

Den 80-årige komikern Bill Cosby dömdes nyligen för sexuella övergrepp mot en kvinna som han ska ha drogat och utnyttjat för 14 år sedan. Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är bara ett fall som har lett till åtal.

Roman Polanski, nu 84 år gammal, greps i USA 1977, anklagad för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka. Han erkände våldtäkten och satt 42 dagar i fängelse, men flydde landet före domen och har hål- lit sig undan amerikansk­a myndighete­r sedan dess. I fjol utreddes Polanski för nya våldtäktsa­nklagelser, men åtalet lades ned av schweizisk­a åklagare. Den fransk-polske filmregiss­ören vann en Oscar för Pianisten (2002).

Enligt The Hollywood Reporter har bara två personer tidiga- re sparkats ut ur Oscarsakad­emin: övergrepps­anklagade Harvey Weinstein, mannen som har gett upphov till metoo-rörelsen, och Gudfadern-skådespela­ren Carmine Caridi som stängdes av efter att ha läckt förhandsko­pior av Oscarsnomi­nerade filmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland