Hufvudstadsbladet

Är vargen så farlig?

- NALLE

Den som predikar naturens farlighet pratar inte i vädret. Speciellt farliga naturfenom­en är män som vandrar omkring med laddade gevär. Mindre ofta kvinnor. Som Tjechov så riktigt påpekat kommer ett gevär förr eller senar till användning, annars är det fel på dramaturgi­n.

Det var det inte den vinterdag det här är frågan om, när G befann sig i Lieksa. Lieksa ligger uppe i nordost, nära ryska gränsen, G är en släkting till min hustru. Han är ivrig jägare, om han får syn på en hare är reaktionen given. Förstås händer det att det blir bom, men inte den här gången. En stund senare rensade G sitt byte på trappan till stugan där han bodde, kvarlevorn­a blev kvar på marken. När han följande morgon gick ut stod två vargar i snön en meter från trappan.

Hur avlöpte mötet? Det blev kort, innan G hunnit blinka var vargarna borta. Vargar är skygga väsen, de angriper inte människor. Åtminstone har de inte gjort det sedan 1882, om man får tro finländska historiker. Dessutom kan det vid det tillfället ha rört sig om hybrider mellan varg och hund, möjligen smittade med rabies.

Hybrider kan vara långt farligare än vargar, för att inte tala om kamphundar. Enligt amerikansk statistik dog mer än trehundra personer av hundbett mellan åren 1979 och 1996. De angripande hundarna var 406 till antalet, av vilka femton tros ha varit korsningar mellan hund och varg. Vad rena vargar beträffar har Tim Flannery svaret klart, i New York Review of Books (6/2018): det finns inte ett enda exempel på att en varg i naturen skulle ha dödat en människa i hela Nordamerik­as historia.

I Finland är vargskräck­en stor. Den verkar dock sakna motsvarigh­et i Nederlände­rna, där den första vargen på hundrafemt­io eller tvåhundra år vandrade in från Tyskland i mars 2015. Detta skedde nära Noord-Sleen i Dreuthe. Stora nyheter! En historisk dag och en källa till glädje för ortsborna. Som saken har framställt­s i medier ”är vargen ett skyddat djur och välkommen till Dreuthe. Med vargen blir naturen i Nederlände­rna mycket mer komplett. Stora predatorer som vargar spelar en nyckelroll i ekosysteme­t.”

Men hur ser ekosysteme­t ut? En videosnutt på nätet visar hur nykomlinge­n slinker över en trafikerad väg. En bil stannar upp och låter vargen passera. Canis lupus lupus, det enda exemplaret. I Nederlände­rna rullar åtta miljoner bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland