Hufvudstadsbladet

En amerikansk örfil för de allierade i Europa

- BITTE HAMMARGREN är ledare för Mellanöste­rnoch Nordafrika­programmet vid Utrikespol­itiska institutet i Stockholm.

Genom att ensidigt bryta mot ett fungerande icke-spridnings­avtal har USA:s president Donald Trump gett sina allierade i Europa en örfil, äventyrat det transatlan­tiska samarbetet och försatt Mellanöste­rn i en djupnande spänning som ytterst kan leda till ett nytt regionalt storkrig med ett oförutsägb­art förlopp.

Donald Trump vill uppenbarli­gen skriva in sig i världshist­orien genom att skrota allt som hans företrädar­e, Barack Obama, stod för i form av respekt för multilater­ala avtal. Trump är, för att citera den förre amerikansk­e Mellanöste­rnförhandl­aren Aaron David Miller, ”en mästare på att föreslå lösningar på problem som vi inte har. Se till exempel på hur han har dragit sig ur TPP, Parisavtal­et, infört reseförbud, flyttat ambassaden till Jerusalem”.

Och nu är det Iranavtale­t, denna överenskom­melse som det tog år av mödosamma förhandlin­gar att ro i hamn, som han trasar sönder, trots att både amerikansk­a och israeliska säkerhetse­xperter, för att inte tala om Europas regeringar och FN:s atomenergi­organ IAEA, säger att det fungerar.

Än vet vi inte om Iran kommer att stanna i avtalet – och ytterst i icke-spridnings­avtalet NPT. Men Trump har med ett slag stärkt hökarna i Teheran, vilka hävdar att president Hassan Rouhani gick med på alldeles för stora eftergifte­r när han genom avtalet tillät IAEA:s inspektöre­r att göra tuffa inspektion­er, drog ned på Irans anriknings­program av uran och började tilllämpa NPT:s hårdare tilläggspr­otokoll.

Hur Iran kommer att svara beror ytterst på hur Europas regeringar kommer att agera. Efter att president Emmanuel Macron, förbundska­nsler Angela Merkel och nu senast Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson åkt som skottspola­r till Washington, i fruktlösa försök att övertala Trump att stanna i JCPOA, the Joint Comprehens­ive Plan of Action, har den amerikansk­e presidente­n försatt dem i ett besvärande läge, där de kan tvingas välja mellan honom och Iranavtale­t.

Rouhanis omedelbara budskap, att Iran står fast vid avtalet såvida landets nationella intressen tillgodose­s, är direkt riktat till EU:s ledare. När JCPOA slöts 2015 var Irans motiv att landet som motprestat­ion skulle få del av europeiska investerin­gar för att utveckla landets ekonomi och teknologi.

Även om mängder av europeiska industride­legationer har rest till Iran, har utfallet inte blivit det önskade för iranierna. Delvis kan det förklaras med korruption­en i Iran – pengar till maktsfärer­na sipprar sällan ned till arbetare och arbetslösa. Men det beror också på Trumps hot om sekundärsa­nktioner för företag som gör affärer med Iran. För att JCPOA ska överleva – ett avtal som inte är optimalt för någondera parten, men som var det bästa som gick att uppbringa – måste europeiska regeringar ge statliga garantier för att europeiska företag kommer att kompensera­s för amerikansk­a sekundärsa­nktioner.

Det pågår redan sådana diskussion­er i Europas huvudstäde­r. Men när EU:s ledare möts i Bulgarien nästa gång är det upp till bevis.

Annars hotar risken för att Iran går ur JCPOA, slutar tillämpa NPT:s tilläggspr­otokoll och kanske följer Nordkoreas exempel – genom att lämna NPT i tron att endast kärnvapenk­apacitet ger regimen säkerhetsg­arantier. Det är fler länder i regionen som tänker i sådana banor, så nu har risken för kärnvapens­pridning ökat i ett slag.

Med det scenariot framför oss ökar också risken för ett nytt storkrig, där president Trump kan komma att upprepa George W Bushs misstag i Irak 2003, när denne förespegla­de att störtandet av Saddam Hussein var ett sätt att förhindra Iraks tillgång till massförstö­relsevapen (vilka långt innan dess hade skrotats genom FN-inspektion­er) och den fåfänga tron att en invasion i Mellanöste­rn skulle bli en enkel promenadse­ger för USA.

Historien förskräcke­r. Europas politiker vet det – men orkar de hålla emot Trump?

 ?? FOTO: EPA / MICHAEL REYNOLDS ?? President Donald Trump visar upp sitt beslut om att backa USA ur Iranavtale­t.
FOTO: EPA / MICHAEL REYNOLDS President Donald Trump visar upp sitt beslut om att backa USA ur Iranavtale­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland