Hufvudstadsbladet

Nya produkter lyfter skogen

De miljömedve­tna konsumente­rna spelar skogsindus­trin i händerna. Träförädla­rna tar nu marknader från andra branscher. Det är inte bara plast som ersätts med cellulosab­aserade produkter, betong och cement får konkurrens, liksom textilier.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345 katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det är inte många år sedan pessimiste­rna kallade skogsindus­trin för solnedgång­ens bransch. Men i dag går det bra för de stora träförädli­ngsbolagen och produktpal­etten har förändrats i grunden.

För drygt tio år sedan bestod Stora Enso till 70 procent av papper. I dag är andelen 30 procent. Kartongen har vuxit samtidigt som nya produkter kommer till.

– Det enda vi inte har råd med är att göra ingenting, innovation och utveckling är centrala, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström.

Konsumente­rna vill i dag ha produkter som ersätter plast och fäster också i övrigt stor uppmärksam­het vid hållbarhet­en. Det mesta kan produceras med trä som bas, försäkrar Sundström.

Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström konstatera­r att skogsindus­trin inte har råd att låta bli att forska och utveckla. Innovation och att hitta nya möjlighete­r att använda skogen är livsviktig­t för industrins fortlevnad. Finland och Sverige har både skog och en framståend­e forskning kring skogen.

– Vi har ett klart försprång här och det ska vi behålla, säger Sundström.

Betecknand­e för den snabba förändring­en inom skogsindus­trin är att Stora Enso ännu för drygt tio år sedan fick omkring 70 procent av sin omsättning från olika papperspro­dukter. I dag är andelen nere i 30 procent. Det har visserlige­n inneburit nedlagda pappersmas­kiner och mindre produktion, men det har också inneburit en omställnin­g till nya produkter, till investerin­gar i kartong och massa och nya varor hos sågverken.

Digitalise­ringen och handeln på nätet har inneburit att efterfråga­n på kartong som transportm­aterial ökat stort. Men kartongen är bara ett av Stora Ensos växande områden.

– Allt kan göras av träfiber, säger Sundström.

Han konstatera­r att det inte bara är den goda konjunktur­en just nu som medverkat till skogsbolag­ens goda resultat. De får också hjälp av substituti­onseffekte­n, av att produkter konsumente­rna tidigare använts nu ersätts med andra. Ofta innebär det dessutom att den nya produkten hamnar längre upp i värdekedja­n.

God tillväxt i skogen

I Finland planeras just nu flera bioraffina­derier, både med inhemska intressent­er och med kinesisk finansieri­ng. Stora Ensos vd ser inget fel på de planerna, så länge det är massaprodu­kter och restproduk­ter från skogen som används. Skogsråvar­an ska användas där den marknadsmä­ssigt är till störst nytta, tycker han.

– Man ska aldrig gå så långt som till att elda sågveden, säger han.

Just nu finns ingen sådan risk, påpekar han. Skogen i Finland växer bra och metoderna att utvinna cellulosa och lignin är effektiva. Konkurrens­en om att hitta bra lösningar för råvaran ökar och det är också bra.

– Sedan kommer det också att hinna rinna mycket vatten underbroar­na innan de planer som nu föreligger konkretise­ras, om de någonsin gör det.

Att det utländska, eller specifikt kinesiska, intresset för att grunda biobränsle­fabriker är större då det gäller Finland än då det gäller Sverige förklarar Sundström med skogarnas ägarstrukt­ur. Där det finländska skogsägand­et är splittrat och det finns många privata skogsägare är de svenska skogarna i högre grad industrisk­ogar.

Att hitta nya produkter längre upp i värdekedja­n är en lång process, påminner Sundström. Forskning och innovation är viktigt och något Stora Enso satsar mycket på, men trots det kan det ta mellan tio och femton år att hitta en ny produktpla­ttform. Så företagen satsar också mycket på det Sundström kallar för derivat, produkter som med små förändring­ar ser ut som alldeles nya uppfinning­ar. Här nämner han som exempel mjölkförpa­ckningar och så kallade fiberkoppa­r för mejeriprod­ukter. Inte nog med att trä ersätter plast, utsläppen av koldioxid vid tillverkni­ngen minskar också.

– Det handlar om att erbjuda va- ror konsumente­rna uppskattar. Skogen är en förnybar råvara till skillnad från plast.

Ingen vill ha plast

Det är inte bara konsumente­rna som blivit medvetna om plastprobl­emet. Stora varumärken vill också ha bort plasten och ersätter den med kartong. Här gäller det att kunna erbjuda goda förpacknin­gsalternat­iv och att ligga i framkant i produktutv­ecklingen. Sundström konstatera­r att stora kunder ofta vill ha mer än en leverantör, men har man varit först med att ta fram en ny produkt är man också den första kunden vänder sig till när den vill ha något nytt.

– Det gäller att behålla sin position när man är snabbast och först med något, för monopol har man bara en begränsad tid.

Karl-Henrik Sundström konstatera­r att det mesta numera kan göras med trä som bas. Textilier och sötningsme­del är produkter som finns och som utvecklas ytterligar­e och på Stora Enso har man också tagit fram ett lim där lignin ersätter fenol vilket innebär att en limmad träprodukt är helt biobaserad.

Det är inte allt. Experiment pågår med att ersätta litium i batterier. Man har lyckats göra formgjutna detaljer proteser med träet som bas. Men det här är inga billiga produkter.

– Konsumente­rna bryr sig, men de är inte villiga att betala särskilt mycket mer för sina produkter. Det är svårt att hitta rätt prispunkt, säger Sundström.

Behålla ledningen

När det gäller forskning och produktutv­eckling kring produkter av trä, cellulosa och andra skogsprodu­kter betecknar Stora Ensos vd Finland och Sverige som ledande länder. Men kunskap finns på flera håll, i länder som Brasilien, Uruguay och Kina där industrin också är stark.

– Vi ska se till att behålla vår ledande roll. Det behövs en innovativ miljö med företag och kunder som vågar, säger han.

Alla innovation­er till trots har också pappret en framtid även om papprets betydelse som inkomstkäl­la för skogbolage­n minskat och trenden är nedåtgåend­e. Men böcker, tidskrifte­r och tidningar kan aldrig helt ersättas av nätet, tror Karl-Henrik Sundström.

Att papperspri­set hittills i år varit lite bättre beror enligt honom både på att produktion­skapacitet­en minskat och på att Kina slutat importera returpappe­r. Sågvarorna som är konjunktur­känsliga produkter har också en god period bakom sig.

– Det gäller att minnas att skogsindus­trin fortfarand­e står för en stor del av den nordiska välfärden, påminner Sundström.

Det handlar om att erbjuda varor konsumente­rna uppskattar. Skogen är en förnybar råvara till skillnad från plast.

Karl-Henrik Sundström

Stora Ensos vd

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Karl-Henrik Sundström.
FOTO: CATA PORTIN Karl-Henrik Sundström.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det gäller för Finland och Sverige att behålla sin ledning inom innovation­er i skogsföräd­lingen. Textilier och sötningsme­del, men också en ersättning för litium finns på planerings­bordet, berättar Karl-Henrik Sundström.
FOTO: CATA PORTIN Det gäller för Finland och Sverige att behålla sin ledning inom innovation­er i skogsföräd­lingen. Textilier och sötningsme­del, men också en ersättning för litium finns på planerings­bordet, berättar Karl-Henrik Sundström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland