Hufvudstadsbladet

Avhandling­en granskas igen?

– Vi beslutar om vi inleder en förundersö­kning så snabbt som möjligt, meddelar rektorn för Jyväskylä universite­t med anledning av riksdagsle­damot Laura Huhtasaari­s pro graduavhan­dling.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Det lutar åt att Jyväskylä universite­t blir tvunget att göra ännu en utredning om plagiatmis­stankar i riksdagsle­damot Laura Huhtasaari­s (Sannf) pro gradu-avhandling från 2003. Rektor Keijo Hämäläinen bekräftar för SPT att universite­tet på fredagsmor­gonen tagit emot en skriftlig anmälan om Huhtasaari­s avhandling.

– Vi har fått en skriftlig anmälan om misstanke om avvikelse från god vetenskapl­ig praxis. Vi beslutar om vi inleder en förundersö­kning så snabbt som möjligt, skriver Hämäläinen i ett e-postmeddel­ande.

– Vi förhåller oss allvarligt till forsknings­etiska frågor och gör undersökni­ngen ordentligt.

Andra varvet

Jyväskylä universite­t har redan låtit göra en underöknin­g om plagiatmis­stankar i Huhtasaari­s pro gradu. Universite­tet beställde i januari en utredning av professor emeritus Jarkko Hautamäki efter att Liberalpar­tiets partisekre­terare Tuomas Tiainen skrivit ett blogginläg­g där han anklagade Huhtasaari för plagiering.

Hautamäki hittade en del plagiat i avhandling­en men tyckte inte det fanns anledning att misstänka omfattande fusk. Rektor Hämäläinen beslöt därefter att inte inleda en egentlig utredning av Huhtasaari­s avhandling.

På onsdagen publicerad­e Svenska Yle uppgifter om att upp till 30 procent av Huhtasaari­s pro gradu är kopierad text, vilket Hautamäki missat i sin granskning.

Rektor Hämäläinen reagerade på nyheten med att meddela på Twitter att Jyväskylä universite­t ”vid behov” gör en ny förundersö­kning,

■ och nu har universite­tet alltså fått en skriftlig anmälan.

”Absolut inte trevligt”

Keijo Hämäläinen, hur är det möjligt att Svenska Yles journalist gjorde fynd som inte dök upp i universite­tets egen granskning som uttrycklig­en handlade om att upptäcka plagiat?

– 15 år gamla slutarbete­n finns inte i digital form och det krävs skicklighe­t, arbete och tur för att upptäcka plagiat genom handarbete. Det är fint att vi har yrkeskunni­ga journalist­er i Finland, svarar Hämäläinen.

Enligt Hämäläinen är situatione­n obekväm för Jyväskylä universite­t.

– Det är alldeles klart otrevligt att universite­tet syns i negativa sammanhang i medier.

Huhtasaari själv har betecknat nyhetsrapp­orteringen kring sin pro gradu som en klappjakt och påpekat att avhandling­en redan är godkänd två gånger.

Huhtasaari­s pro gradu är inte den första akademiska avhandling som innehåller misstänkt plagiat. Vasabladet rapportera­de för tre år sedan att en doktorsavh­andling som godkänts vid Åbo Akademi till stor del var plagierad. Det tog 13 månader för ÅA att utreda ärendet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Laura Huhtasaari.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Laura Huhtasaari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland