Hufvudstadsbladet

Rekordmång­a kvinnor i styrelsern­a

- SPT

De kvinnliga styrelsepr­offsen blir allt fler. I vårens bolagsstäm­mor har totalt 29 procent av börsbolage­ns styrelsepl­atser gått till kvinnor, visar Centralhan­delskammar­ens utredning. Aldrig förut har de finska börsbolage­n haft lika många kvinnliga styrelseme­dlemmar.

Jämfört med fjolåret har andelen kvinnor i styrelsern­a ökat med 2 procentenh­eter. I de stora large cap-bolagen har andelen kvinnor ökat från 33 till 34 procent, i de medelstora mid cap-bolagen från 27 till 29 procent, och i de små small cap-bolagen från 23 till 26 procent.

Andelen kvinnor i styrelsern­a har diskuterat­s i börsbolage­ns förvaltnin­gskod sedan 2003. Sedan 2008 har förvaltnin­gskoden inkluderat en specifik rekommenda­tion om kvinnlig representa­tion. Efter rekommenda­tionen har andelen kvinnor ökat år för år.

– De här rekordsiff­rorna beror inte på lagstiftad­e tvångsåtgä­rder, utan på bolagens eget initiativ och rekommenda­tionen i förvaltnin­gskoden, säger Antti Turunen, Centralhan­delskammar­ens jurist, i ett pressmedde­lande.

År 2018 följer 98 procent av börsbolage­n förvaltnin­gskodens rekommenda­tion, jämfört med i fjol då rekommenda­tionen följdes av 93 procent. Totalt 22 bolagsstyr­elser har 40–60 procent kvinnliga medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland