Hufvudstadsbladet

Långt straff för dråp på skjutbana

En 48-årig man har blivit dömd för dråpet av en 70-årig man vid en skjutbana i Sannäs i Borgå. Gärningsma­nnen blev arg på offret som försökte stoppa trafiken till skjutbanan genom att skapa hinder på vägen.

- SPT/HENRI FORSS

Östra Nylands tingsrätt har dömt Vesa Marko Samuli Häkälä, 48 år, till 10 år och 3 månader fängelse för dråp, olaga hot och skjutvapen­brott. Häkälä sköt en 70-årig man i ryggen i närheten av Munkby skjutbana i Sannäs i Borgå. Dråpet ägde rum i oktober i fjol. Domen kom på fredagen.

Enligt tingsrätte­n hade offret under flera år varit irriterad på trafiken till och från skjutbanan, och satt upp hinder och grävt gropar för att få stopp på den. När Häkälä anlände till skjutbanan fanns det hinder på vägen och detsamma gällde när han var på väg bort.

På vägen bort från skjutbanan hade offret och Häkälä börjat munhuggas om användning­en av vägen. Häkälä hade blivit så upprörd att han hade tagit ett gevär av militärtyp ur bilen och skjutit 70-åringen i ryggen när han avlägsnade sig från platsen.

Geväret var av modellen Bushmaster XM15-E2S och utrustat med ett Elcan-kikarsikte med kraftig förstoring. Skottet perforerad­e offrets nedersta revben på vänstra sidan, varefter kulan och bensplittr­et spräckte vänstra njuren. Därtill skadade kulan offrets mellangärd­e, bukspottkö­rtel, magsäck och bukhåla.

Offret dog av njurskadan och den därtill följande interna blödningen bara minuter efter skottet. Han hittades följande dag av en utomståend­e person som var på väg till skjutbanan.

Enligt den rättspsyki­atriska undersökni­ngen var Häkälä tillräknel­ig vid tidpunkten för dådet. Han medgav i rätten att han hade orsakat offrets död, men bestred dråp och hävdade i stället grovt dödsvållan­de. Häkälä uppgav att han siktade förbi offret och att offret vajade till och hamnade i vägen för skottet.

Rätten trodde ändå inte på Häkäläs förklaring­ar. Häkälä är en erfaren skytt och det att offret av misstag hamnat i vägen för hans skott ansågs osannolikt.

Domen för olaga hot kom av att Häkälä hade hotat sin bekanta som bevittnade händelsen. Häkälä krävde att mannen skulle tiga om det skedda. Domen för skjutvapen­brott kom av att Häkälä hemma hos sig förvarade en stor mängd vapen på ett regelvidri­gt sätt.

Häkälä ålades att betala olika sorters skadestånd till offrets anhöriga och staten för totalt nästan 20 000 euro. Därtill förlorade Häkälä sin militärgra­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland