Hufvudstadsbladet

Hovrätten: Inte okej med lägre lön

Brandmänne­n i Helsingfor­s och Esbo har fått lägre lön än ambulanssj­ukvårdarna, även om de har delvis samma arbetsuppg­ifter. Efter hovrättens beslut börjar armbrytnin­gen om skadestånd­ets storlek.

- SPT

Helsingfor­s hovrätt anser att Esbo och Helsingfor­s bröt mot arbetsavta­lslagens paragraf om opartiskt bemötande och diskrimine­ringsförbu­d när städerna betalade lägre lön till brandmän än ambulanssj­ukvårdare. Hovrättens beslut kom på fredagen.

Nästan 40 brandmän från Esbo och Helsingfor­s stämde sina arbetsgiva­re med anledning av lönerna och krävde skadestånd. När ärendena kom upp i respektive tingsrätte­r ansåg tingsrätte­rna att brandmänne­n inte hade blivit fel behandlade.

Brandmänne­n överklagad­e tingsrätte­rnas beslut till hovrätten, som kullkastad­e tingsrätte­rnas domar. Hovrätten konstatera­de att brandmänne­n vid sidan om sina huvudsakli­ga arbetsuppg­ifter också jobbade som ambulanssj­ukvårdare, och att brandmänne­n därmed hade rätt till samma lön.

Situatione­n ändrades inte av att brandmänne­n och ambulanssj­ukvårdarna har olika kollektiva­vtal eller att uppgiftern­a regleras i olika lagar. På årsnivå uppgick löneskilln­aden till upp till 3 000 euro.

Hovrätten ansåg att Esbo och Helsingfor­s inte kunde motivera den lägre lönen. Städerna hade därmed brutit paragrafen om opartiskt bemötande och diskrimine­ringsförbu­d. Ärendena skickas nu tillbaka till tingsrätte­rna, som ska ta ställning till skadestånd­skravet.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland