Hufvudstadsbladet

Hawaii kan stå inför större vulkanutbr­ott

- TT-AFP

Vulkanen Kilauea på Hawaii, som under flera dagar spytt ur sig lava och gas, kan vara på väg att få ett större utbrott, varnar forskare.

Anledninge­n är att lavanivåer­na i flera kratrar börjat sjunka, vilket kan vara tecken på att flödet stoppats upp och att ett större tryck byggs upp. Forskarna vid USA:s geologiska myndighet USGS spår att den sjunkande lavan kan komma i kontakt med grundvatte­n någon gång i mitten av denna månad.

Om den ånga som då bildas når ett tillräckli­gt högt tryck, samtidigt som stenblock faller ner i kratrarna, väntar sannolikt en stor explosion.

Det var efter ett jordskalv i förra veckan, följt av flera efterskalv, som Kilaueas senaste utbrott påbörjades.

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem, men inga människor har rapportera­ts döda eller skadade. Lava som strömmat ut från sprickor på vulkanens sidor har dock förstört flera bostadshus och andra byggnader.

Invånarna har varnats för höga nivåer av giftig rök, som kan orsaka hudirritat­ion och andningssv­årigheter.

Kilauea har två huvudkratr­ar — Halemaumau och Puu Oo — och under senare år har utbrotten alternerat mellan de två. Dödligt explosiva utbrott är däremot sällsynta, det vanligaste är att det bildas ”sjöar” av lava i kratrarna och att lava sedan sipprar ut ur dem.

 ?? FOTO: AP/TT/SOPHIA YAN ?? En räddningsa­rbetare kontroller­ar mängden svaveldiox­id vid gasen som väller upp i en spricka i marken i närheten av området Leilani Estates i onsdags.
FOTO: AP/TT/SOPHIA YAN En räddningsa­rbetare kontroller­ar mängden svaveldiox­id vid gasen som väller upp i en spricka i marken i närheten av området Leilani Estates i onsdags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland