Hufvudstadsbladet

”Fifas engagemang är bara halvhjärta­t”

Fifa måste göra mer för att ta mänskliga rättighete­r på allvar inför fotbolls-VM i Ryssland. Det menar chefen för Human Rights Watch, Kenneth Roth: – Bryr sig Fifa på riktigt eller vill de bara att folk ska titta på matcherna?

-

Kritiken mot Internatio­nella fotbollför­bundet Fifas beslut att tilldela först Ryssland och sedan Qatar VM 2018 och 2022 har varit stundtals massiv.

Många organisati­oner, politiska ledare och idrottsstj­ärnor har oroats över allt från värmen i Qatar till förtrycket av homosexuel­la i Ryssland. Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) tillhör de mest kritiska:

– Fifa har i teorin förbundit sig att värna mänskliga rättighete­r, det är bra. Men vi har ännu inte sett dem leva upp till det åtagandet. Det vi ser nu är halvhjärta­t, säger HRW-chefen Kenneth Roth.

”Kan inte blunda”

Inför VM i Ryssland har Fifa gjort en utredning av hur förhålland­ena ser ut för dem som arbetar med att bygga och renovera arenorna, men valt att inte publicera rapporten.

– En tyst utredning som ingen får ta del av gör ingen nytta, säger Roth.

Enligt internatio­nella fackliga organisati­onen Bygg- och Träarbetar­internatio­nalen har hittills 21 arbetare mist livet under arbetet på arenorna inför fotbolls-VM.

– Fifa är en verksamhet som inte kan blunda för mänskliga rättighete­r, säger Kenneth Roth, som menar att sport och politik definitivt hör samman.

– Fifa måste bry sig om arbetarna som bygger arenorna och de måste bry sig om friheten för journalist­erna som är där för att rapportera om matcherna.

Även om fokus för Fifa och för fotbollsvä­rlden i stort just nu är riktat mot Ryssland finns det kommande mästerskap som också väcker frågor och oro.

– Jag var i Qatar för några månader sedan och förhålland­ena mitt i sommaren där är vidriga, ingen vill jobba utomhus i en sådan situation. Folk dör, säger Kenneth Roth.

Han säger att det har tagits steg för att förbättra villkoren för arbetarna vid VM-arenorna i landet, men att oron kvarstår.

– Vad har de här människorn­a för rättighete­r egentligen? Är de fria att komma och gå som de vill? Får de betalt?

MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

 ?? FOTO: ALEXEI NIKOLSKY ?? Gianni Infantino och Fifa kritiseras än en gång.
FOTO: ALEXEI NIKOLSKY Gianni Infantino och Fifa kritiseras än en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland