Hufvudstadsbladet

Eurovision Song Contest: Det blir nordisk fest på lördag

- SPT/DAVID LINDSTRöM

Vi får en nordisk final i Eurovision Song Contest på lördag i Portugal. Det gick som de flesta experter förväntade sig: Sverige, Norge och Danmark får alla möta Finlands Saara Aalto på lördag.

Sveriges representa­nt Benjamin Ingrosso kan andas ut. Mamma Pernilla Wahlgrens farhågor om att sonens låt ”Dance You Off” inte är ”en Eurovision­slåt” kom på skam. Europa gillade den moderna discosånge­n.

– Jag vill tacka alla som röstade på Sverige. Jag är så tacksam över att vara här och vill samtidigt passa på att gratulera alla tävlande. Jag är så stolt över att få represente­ra Sverige i finalen, sade Ingrosso.

Ingrosso hade problem med ljusrampen under repetition­erna, och övade sitt nummer flera gånger. I pressrumme­t fick han frågan om det är något som stör honom.

– Det finns inget jag kan göra om ljusrampen inte fungerar som den skall. Jag kommer att uppträda också om ljusen slutar funka, svarade Ingrosso.

Rybak i Johnny Logans fotspår

Segertippa­de Aleksander Rybak vill göra en Johnny Logan och vinna för andra gången. Med låten ”That’s How You Write A Song” har han goda chanser. Norrmannen gick vidare till finalen han också.

En journalist undrade om han känner av förväntnin­garna som ligger på honom.

– Jag känner stor press, jag har tagit upp någon annans plats. Någon som skulle vilja vara här för första gången. Men jag skall göra mitt bästa för att vinna igen. Det här är en seriös musiktävli­ng. Jag hoppas att alla som tycker att vi gör ett bra nummer vill rösta, sade Rybak.

– Det är en oerhörd upplevelse, men för mig kommer ”Fairytale” att vara mitt igenkännin­gstecken. Nu när jag haft två låtar i finalen kan folk gärna få tänka att ”thats

how you write a song”, fortsatte han med syftning på titeln på sitt finalbidra­g.

Danska vikingarna Rasmussens ”Higher Ground” föll också tv-tittarna i smaken. Det enda nordiska land som fick lämna tävlingen var Island,

som föll ut i tisdagens första semifinal. Också Estland är med i finalen.

Ryssland missar däremot finalen för första gången sedan debuten 1994.

 ?? FOTO: SPT/DAVID LINDSTROM ?? Sveriges Benjamin Ingrosso gliddansad­e vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.
FOTO: SPT/DAVID LINDSTROM Sveriges Benjamin Ingrosso gliddansad­e vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland