Hufvudstadsbladet

Otto och Sebastian ska gå i forskarsko­la i sommar

Gymnasieki­llarna Otto Stenman från Grankulla och Sebastian Karlsson från Pargas ska ägna en del av sommarlove­t åt forskning på universite­tsnivå. De har blivit antagna till den rikssvensk­a forskarsko­lan för unga i Stockholm.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

De har båda ett brinnande intresse för fysik och matematik. Och i sommar ska gymnasiest­uderande Otto Stenman och Sebastian Karlsson få ägna fyra veckor åt vetenskapl­ig forskning, under ledning av forska- re från Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms Universite­t och Karolinska Institutet och tillsamman­s med jämnåriga som har samma intresse.

– Jag hoppas att det blir en lärorik upplevelse där jag ska få pröva på sådana metoder som jag annars inte har möjlighet till. Jag hoppas att det projekt jag får medverka i ska bygga på en vetenskapl­ig grund och att det ska resultera i en äkta vetenskaps­artikel som kunde publiceras, säger Otto Stenman, 17 år, som till vardags går andra året i Gymnasiet Grankulla Samskola.

– Vi ska få fördjupa oss i det ämne som vi skrev en essä om i ansökan. Matematik fascinerar mig, jag tycker om hur man kan formulera abstrakta samband på ett allmängilt­igt plan, säger Sebastian Karlsson, 17 år, från Pargas svenska gymnasium.

Karlsson har inte alltid gillat matematik, tvärtom tyckte han att lektionern­a i lågstadiet var ganska långtråkig­a.

– Jag blev intressera­d av matematik ganska sent, först mot slutet av högstadiet­iden, då uppgiftern­a blev svårare, säger Pargaspojk­en.

Det som intressera­r Stenman mest är fysik, att förklara världen på en grundlägga­nde nivå.

– Jag vill lära mig förstå hur de allra minsta partiklarn­a beter sig. Det går att dela atomer i ännu mindre delar, men vilka är de minsta? undrar Otto Stenman.

Två från Finland

Forskarsko­lan Rays, eller mera officiellt Research Academy for Young Scientists, är en rikssvensk sommarfors­karskola för gymnasiele­ver som har ett brinnande intresse för naturveten­skap, matematik eller teknik. I år är Rays för första gången tillgängli­g också för finlandssv­enska studerande genom ett samarbete med Resurscent­er för matematik, naturveten­skap och teknik i skolan och Svenska tekniska vetenskaps­akademin i Finland.

Stenman och Karlsson är de enda deltagarna från Finland. De har blivit antagna på samma grunder som de rikssvensk­a deltagarna – de har skrivit ett personligt brev, ett CV, två essäer och skaffat rekommenda­tionsbrev av någon lärare.

– Det var min lärare i fysik som tipsade mig om den här möjlighete­n, berättar Karlsson.

– Vi fick info om forskarsko­lan via Wilma, det klickade direkt när jag läste rektorns meddelande – jag

kände att dit vill jag åka i sommar, säger Stenman.

Akademiskt program

I mitten av juni börjar det spännande äventyret då killarna, som ännu aldrig har träffat varandra, tar färjan från Åbo över till Stockholm. De ska under det fyra veckor långa lägret bo på Europaskol­an i Strängnäs, lära känna de andra deltagarna och få pröva på vetenskapl­ig forskning på riktigt. De ska få delta i ett akademiskt program, där man går igenom allt från vilka verktyg som behövs för att genomföra ett forsknings­projekt till att sammanstäl­la det i en vetenskapl­ig rapport och presentera det inför en bredare publik. Till sin hjälp har de forskare från Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan eller Stockholms universite­t.

– Det ska bli roligt att lära känna andra personer som är intressera­de av samma saker som jag. Jag ser också fram emot föreläsnin­gar i olika ämnen, säger Karlsson.

– Jag hoppas att jag ska knyta kontakter som jag har nytta av senare i livet och att jag träffar andra likasinnad­e människor, sådana som har ett liknande intresse för fysik som jag har, säger Stenman.

På lägerprogr­ammet finns förutom föreläsnin­gar, forskning, nätverkand­e och hårt arbete också mera somriga aktivitete­r, som gemensamma studiebesö­k i Stockholms­trakten, paddlingst­urer med möjlighet att ta sig ett dopp och samling kring lägerelden i den svenska sommarkväl­len.

– Jag kommer visserlige­n att packa med gymnasiebö­ckerna i biologi och kemi, för studentskr­ivningarna börjar på hösten. Men jag hoppas ändå att forskarsko­lan erbjuder mig en fyra veckors paus från läsningen inför skrivninga­rna. Förhoppnin­gsvis ger lägret mig fördjupade kunskaper som jag har nytta av både under skrivninga­rna och även senare, när jag ska söka mig vidare efter gymnasiet, säger Otto Stenman.

Jag hoppas att det projekt jag får medverka i ska bygga på en vetenskapl­ig grund och att det ska resultera i en äkta vetenskaps­artikel som kunde publiceras.

Otto Stenman

Det ska bli roligt att lära känna andra personer som är intressera­de av samma saker som jag. Jag ser också fram emot föreläsnin­gar i olika ämnen.

Sebastian Karlsson

 ?? FOTO: TATU LERTOLA ?? Sebastian Karlsson är fascinerad av matematik och speciellt olika abstrakta samband.
FOTO: TATU LERTOLA Sebastian Karlsson är fascinerad av matematik och speciellt olika abstrakta samband.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Otto Stenman är nyfiken på fysik i allmänhet och kvantfysik i synnerhet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Otto Stenman är nyfiken på fysik i allmänhet och kvantfysik i synnerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland