Hufvudstadsbladet

Polariseri­ngens anatomi

Bart Brandsmas teori om hur polariseri­ng fungerar

-

FAS 1

Det uppstår två motsatta åsikter om en sak. Agitatorer på bägge sidor driver på. Mobilitet mellan den tysta massan och medlöpargr­upperna i båda riktningar­na.

FAS 2

Medlöparsk­arorna växer och det är inte längre möjligt att vara neutral i den tysta massan när polariseri­ngen går över en kritisk gräns.

FAS 3

Öppen konflikt eller risk för sådan. Källa Polaristie.nl KSF Media

Bob Stains har myntat begreppet ”mapping trust”, alltså att kartlägga var det finns ett förtroende och var det saknas. Utan förtroende är förutsättn­ingarna dåliga för att lösa konflikter. Sedan handlar det om hur man går till väga och var man lägger ribban.

– Vi tror på en strukturer­ad dialog för att förändra diskussion­smönster. Förändrar man diskussion­en kan man förändra relationen mellan parterna.

Att posta små lappar genom grannens brevinkast eller att avreagera sig på sociala medier är ”rätt värdelöst”, säger Stains.

– Folk tenderar att väga in värderinga­r eller missförstå formulerin­gar i skriven text. Det är bäst

Vi tror på en strukturer­ad dialog för att förändra diskussion­smönster. Robert Stains Ägare till konsultfir­man Essential Partners PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

att mötas ansikte mot ansikte så att man vid behov genast kan förtydliga sig eller be motparten göra det. När jag leder ett sådant samtal kan jag inflika att han sade si men du reagerade så, blev någonting oklart?

Ringa in problemet

Bob Stains är inte expert på migrations­debatten i Finland även om han känner till den. I fall som Ritva i Kråkkärret uppmuntrar Stains parterna till strukturer­ade samtal ansikte mot ansikte.

– Då får de chansen att säga vad de verkligen har på hjärtat. Bara att en finländare får säga att migrantern­as ankomst påverkar hennes liv och att det känns skrämmande förändrar diskursen och börjar förändra relationen.

Bob Stains säger att migranten då vanligen svarar att han kan förstå att förändring i en trygg vardag känns skrämmande, för han har själv mot sin vilja blivit uppriven ur sitt samhälle och det har gjort hans liv otryggare.

– Även om erfarenhet­erna är helt olika skapar det en första kontakt som man kan jobba vidare på.

Det är någonstans här, i de strukturer­ade samtalen mellan medlöpare och tyst massa, som avveckling­en av polariseri­ngen kan ta fart. Det gäller att stärka mittengrup­pen på bekostnad av agitatorer­na och medlöparna, som Bart Bradsma säger. Men i de samtalen får man inte heller kliva i fallgropar.

Ritva i Kråkkärret och många som kan relatera till henne vill eller vågar inte påtala cigarretta­skan på fönsterble­cket eller att soporna lämnats osorterade i svarta säckar sedan invandrarf­amiljen bosatte sig i huset, av rädsla för rasiststäm­peln.

– Då blir det svårt att samtala. Vi tänker att det hör till deras kultur att inte sopsortera, men att det bryter mot normen om man säger till, säger Miriam Attias.

Disponente­n skulle troligen säga att soporna ska sorteras och att man inte ska fimpa genom fönstret. Det är inte optimalt med tanke på konflikten. En prickning eller tillrättav­isning förändrar inte nödvändigt någons beteende, men spänningen mellan grannarna ökar. Det bäddar för fler konflikter och försvårar chansen att lösa dem.

När Centret för grannskaps­medling blir inkopplat ställer medlaren öppna frågor som flyttar fokus från den utpekade parten till det upplevda problemet.

– Vi frågar inte hur du kan veta att det är just invandrarg­rannen som inte sopsortera­r för då får vi svaret att det nog går att bevisa. Och det blir inte bättre av att någon välmenande själ tar invandrare­ns parti och viftar med rasistkort­et, säger Miriam Attias.

– Vi frågar vad det är som irriterar med att soporna är osorterade, hur det känns när det blir så och vad man kunde göra för att öka trivseln. Då pratar vi känslor och fenomen, inte person.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Robert Stains, Miriam Attias och Bart Brandsma jobbar på metoder för att avveckla polariseri­ng och lösa konflikter genom dialog.
FOTO: CATA PORTIN Robert Stains, Miriam Attias och Bart Brandsma jobbar på metoder för att avveckla polariseri­ng och lösa konflikter genom dialog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland