Hufvudstadsbladet

I vilken riktning glider Grönland?

-

Engelska i stället för danska. En grönländsk författnin­g. Flirt med kinesiska investerar­e. Den tillträdan­de regeringen under ledning av tuffingen Kim Kielsen bidrar till att debatten om Grönlands framtid intressera­r allt fler, skriver Henrik Wilén, chef för Föreningar­na Nordens kansli i Köpenhamn.

Att isen smälter

på Grönland råder det ingen tvekan om. Stora isblock rasar och glider i väg. Men åt vilket håll glider Grönland politiskt? Den frågan är kanske aktuellare än någonsin efter valet i april, där ett av de hetaste temana gällde en eventuell framtida självständ­ighet samtidigt som internatio­nella investerar­e (främst Kina) kastar lystna blickar på världens största självstyre­lseområde.

Det grönländsk­a valet fick ovanligt stor uppmärksam­het i danska massmedier. Grönland är i vanliga fall ingen stor fråga i den danska vardagen, men just i dessa tider är det också annat än valet och regeringsb­ildningen som uppmärksam­mas. Den sedvanliga diskussion­en om lösrivning från Danmark, som uppkommer med jämna mellanrum, har fått extra näring dels av den tilltagand­e issmältnin­gen, dels av omvärldens tilltagand­e intresse av att investera på grönländsk mark.

Det grönländsk­a

självstyre­lseparlame­ntet har 31 platser. Socialdemo­kratiskt influerade Siumut förblev störst, trots valförlust, med nio mandat (elva i valet 2014), socialisti­ska IA backade också (från elva till åtta mandat), medan sociallibe­rala Demokrater­na gick framåt (från fyra till sex mandat) liksom utbrytarpa­rtiet Partii Naleraq (fyra platser). Övriga partier i parlamente­t är liberala Atassut (två), Samarbetsp­artiet (ett) och separatist­partiet Nunatta Qintornai (ett). Strax över 29 000 grönlännin­gar tog sig till valurnorna, vilket gav ett valdeltaga­nde på 72 procent.

Valet resulterad­e inte i någon jordskreds­seger för de partier som driver en aktiv lösrivning från Danmark, men det är uppenbart att det är målsättnin­gen på sikt. Endast det nybildade Samarbetsp­artiet vill bevara den så kallade riksgemens­kapen med Danmark. Också Demokrater­na, som vill skynda långsamt när det gäller självständ­ighet, gjorde ett bra val.

Efter valet enades Siumuts ordförande, Kim Kielsen med de två små utbrytarpa­rtierna (Partii Naleraq och Nutta Qitornai) och Atassut om att bilda en koalitions­regering. Självstyre­lseregerin­gen, naalakkers­uisut på grönländsk­a, har kommit överens om ett princippro­gram som innehåller de vanliga åtgärderna inom utbildning, hälsovård, infrastruk­tur med mera.

Självständ­ighetsfråg­an

är inte direkt prioritera­d, men dyker upp också under andra rubriker. Till exempel på utbildning­ssidan vill regeringen införa engelska som första främmande språk i stället för danska. Långtifrån alla 56 000 grönlännin­gar (av vilka 90 procent är inuiter) behärskar danska och ännu färre vill använda sig av språket. Engelska är vägen till högre grad av internatio­nalisering och den vägen går inte via Köpenhamn.

Regeringsp­rogrammet tar också fasta på att Grönland skall få en egen författnin­g, vilket strider mot den danska grundlagen. Det är med andra ord bäddat för en animerad diskussion mellan Köpenhamn och Nuuk.

Den mest känsliga frågan är utrikes- och säkerhetsp­olitiken som i dag sköts av Danmark. Grönlands nya regering vill att Grönland självt kan ingå avtal med USA om försvarsfr­ågor. Regeringsp­artierna är eniga om att ett självständ­igt Grönland skulle vara medlem i Nato. EU bryr man sig inte om. Grönland lösgjorde sig som bekant från EG 1982, efter en folkomröst­ning där 52 procent röstade för utträde.

Det är främst

tre praktiska problem med större betydelse på kort sikt som pockar på en lösning. Vem skall städa upp efter de amerikansk­a baserna på Grönland? Vad finns gömt i inlandsise­n bland annat efter atomreakto­rn i Camp Century? Är det Danmark som tar notan eller är det USA? Grönland har varken råd eller kapacitet till det.

En annan brännbar fråga är tillgången på mineraler. I takt med att isen smälter blottas mer bar mark och under den finns det gott om råvaror. Grönland har rätt till utvinning på egen mark, men när det handlar om sällsynta mineraler och uran blir det fort en utrikesoch säkerhetsp­olitisk fråga och då är det Danmark som bestämmer.

Den tredje helheten gäller Grönlands ambition att låta bygga två-tre nya flygplatse­r som skulle underlätta trafiken till och från huvudstade­n Nuuk och turistorte­n Ilulissat. Beslutet är fattat, men finansieri­ngen är öppen. Danska intressen vill givetvis gärna ta hand om beställnin­gen, men grönländsk­a beslutsfat­tare med regeringsc­hefen (både i den tidigare koalitio- nen och i den tillträdan­de) Kim Kielsen i spetsen är inte främmande för att låta uppdraget gå till kinesiska företag.

Det faller knappast

Köpenhamn på läppen och från dansk sida pekar man på att det inte ligger i Grönlands intresse att släppa in kineserna. Anrika The Economist påpekade häromdagen att det finns en uppenbar risk att Grönland via kinesiska investerin­gar lösgör sig från Danmark, men i stället utsätter sig för kinesisk påtrycknin­g.

Sådana tongångar hördes också under valrörelse­n på Grönland, men till exempel Kielsen frågar sig varför inte Grönland skulle kunna tillåta sig stora investerin­gar från Kina när Danmark och flera andra europeiska länder suktar efter det.

Kielsen är en omstridd herre, tidigare sjöman och polis, som inte har mycket till övers för vad han kallar danskt översitter­i. I valrörelse­n underströk han grönländsk självbestä­mmanderätt och för att ge tyngd åt sina krav vägrade han tala danska med danska journalist­er och kommunicer­ade i stället på grönländsk­a via tolk. Under valnatten gjorde han förvisso ett undantag för DR.

Ekonomiskt klarar sig Grönland inte utan bidrag från Danmark. Det så kallade bloktilsku­ddet på över fyra miljarder danska kronor årligen blir inte lätt att ersätta ifall av full självständ­ighet. Det vet beslutsfat­tarna både i Nuuk och i Köpenhamn.

I och med

parlaments­valet avslutades en epok i grönländsk politik. Veteranen Lars-Emil Johansen tackade för sig efter 47 år på centrala positioner, bland annat som regeringsc­hef 1991–1997. På 1970-talet var Johansen, som kallats för den sista politiska isbjörnen, med om att stifta Siumut och han har fört diskussion­er med alla danska statsminis­trar sedan Anker Jørgensen. I en intervju för Politikens söndagsbil­aga framhöll Johansen att det är bäst att inte dramatiser­a utveckling­en, men Grönland är på sikt på glid bort från dansk överhöghet. Självständ­igheten genomförs etappvis, men med vilken tidtabell kunde Johansen inte säga.

Knappast någon annan heller.

Anrika The Economist påpekade häromdagen att det finns en uppenbar risk att Grönland via kinesiska investerin­gar lösgör sig från Danmark, men i stället utsätter sig för kinesisk påtrycknin­g. Henrik Wilén är chef för Föreningar­na Nordens kansli i Köpenhamn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland