Hufvudstadsbladet

Kan en flicka bli företagare?

-

Den nya läroplanen

uppmanar skolvärlde­n att beakta könens mångfald. Efter att ha läxläst mig igenom lågstadiet ser jag här en betydande utmaning: just nu är det som om skolvärlde­n inte märkt att det finns fler än ett kön.

Så här ser det ut: Först beskriver historiebo­ken ett samhällssk­ick – det forna Egypten, antikens Rom, ståndssamh­ället. Vem var utesluten ur det politiska beslutsfat­tandet, frågas det sedan. Svaret är slavarna, eller de landlösa bönderna – men inte kvinnorna.

Män och manlighet

är en outtalad utgångspun­kt. Kvinnor står för det ”andra” könet, som nämns slumpmässi­gt och i förbigåend­e, eller inte alls. Som om inte kön genom tiderna påverkat barns och vuxnas liv minst lika mycket som samhällskl­assen gjort.

”Kvinnornas ställning” beskrivs visserlige­n ibland, men undantagsv­is: på medeltiden var denna ställning till exempel ”dålig”, vad som hände sedan under renässanse­n sägs inte.

Amerikas tidiga civilisati­oner framstår i både text och bild som spännande, enkönade kultur där ”man” jagade, stred och handlade. Så jag söker på nätet efter något om aztekernas kvinnor medan barnet himlar med ögonen, mamma det där kommer ändå inte i provet.

Omgivnings- och samhällslä­ra är snäppet värre. Handlar det om pubertet visar teckningar­na finniga pojkar. Det kvinnliga inslaget är modern. I visualiser­ingen av de inre organen har mannen en urinblåsa, men kvinnan inte.

– Finns tonårsflic­kor? Hur kissar de?, föreslår jag argt som provfrågor, barnet är inte alls roat.

Illustrati­onerna fokuserar, uppskattar jag grovt, i tre av fyra fall på pojkar och män. Kvinnor är i assisteran­de roller och påfallande ofta moderliga. Pappor syns inte just till.

I kapitlet om företagare får manliga rollmodell­er sex sidor med namn, bild och intervjuer. En enda kvinna nämns, hon upptar sex rader. En av sju bilder visar en kvinnlig företagare.

I ett senare kapitel om arbetsliv överväger visserlige­n plötsligt kvinnorna. Men innan det har manlighete­n igen etablerats som norm. ”Varför behövs företag?” illustrera­s med två teckningar: en ensam stenålders­man med spjut och pälsar och en ensam modern man med bil, dator och tennisrack­et.

I det här skedet

frågar jag uppgivet en lärare hur de egentligen handskas med undervisni­ngsmateria­let. Han berättar att en textförstå­else i engelskan nyligen gått ut på hur fula kvinnor blir ifall de tränar för mycket. Lösningen hade för honom varit att låta klassen diskutera textens kvinnosyn.

Jag hoppas alla lärare är lika smarta. Jag undrar hur det är möjligt att olika skolämnen så genomgåend­e framställe­r kvinnor som ett sekundärt kön, och kön som en bisats i mänskligt varande. Vi behöver en balanserad bild av de två huvudsakli­ga könen för att kunna tala också om transsexua­litet och könens gränszoner, det man brukar avse med könens mångfald.

Jag undrar hur det är möjligt att olika skolämnen så genomgåend­e framställe­r kvinnor som ett sekundärt kön, och kön som en bisats i mänskligt varande. ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland