Hufvudstadsbladet

Norrut, min son, norrut

- RAUL MEE

Och visionerna

om ”tvillingst­äder” med ytterligar­e förbättrad kommunikat­ion börjar plötsligt se ut som verklighet. Inget ont i det, Finlands band med Estland är starka, och det på goda grunder.

Sedan har vi förstås den lilla detaljen med vem som ska betala för tunneln.

För dyrt för våra bägge länder, hjälp behövs, erkänner man. Och givetvis riktas blickarna mot EU.

Det kanske inte

är nog för EU att två av dess medlemmar vill bygga en tunnel mellan sina länder, låt vara att det givetvis också skulle förbättra kommunikat­ionerna inom EU-området som helhet rent allmänt taget.

Men detta är inte pudelns kärna. Det finns ett större perspektiv. I själva verket är tunneln mellan Finland och Estland en liten men utomordent­ligt viktig del av Finlands och Norges planer på att bygga en järnväg mellan Rovaniemi och Kirkenes. Utan Tallinntun­neln blir det svårt att argumenter­a för Kirkenesba­nan och tvärtom. Inte att undra på att Estlands förre utrikesmin­ister och nuvarande EU-parlamenta­riker Urmas Paet i en skrivelse i Helsingin Sanomat så kraftigt tog ställning för Kirkenesba­nan dagen innan det finsk-estniska regeringsm­ötet i Tallinn.

Och regeringen Sipilä vill verkligen ha Kirkenesba­nan, trots att Finland ska betala drygt 2 miljarder euro av totalt 3 miljarder. Prislappen kan dessutom ändras, för projektet är ambitiöst.

Så trots att

Kirkenesba­nan enligt experter a) inte är lönsam b) klyver betesmarke­rna för sex olika renbetesla­g och inkräktar på samernas lagliga rättighete­r samt c) enligt miljöexper­ter kan accelerera takten på klimatförä­ndringar tillsattes en arbetsgrup­p som ska presentera ytterligar­e en rapport vid årsskiftet.

Att Finland vill

ha tillgång till Ishavet är ingen ny idé. Medan Petsamo ännu var finskt territoriu­m fanns det planer på att bygga en järnväg. Efter kriget förlorade Finland sin andra ”arm”, Petsamo blev sovjetiskt och planerna rann ut i sanden.

Klimatförä­ndringen i Arktis och möjlighete­rna till nya farleder fick intresset att vakna på nytt. Dessutom fanns det jobb uppe i norr och uttrycket ”go North” – åk norrut – vann terräng.

President Sauli Niinistö och förre utrikesmin­istern Alexander Stubb hörde till dem som tidigt insåg vilken potential det finns i Arktis.

Vi går nu in

i det andra och sista året av Finlands ordförande­skap i Arktiska rådet. President Niinistö har låtit förstå att Finland gärna står värd för ett toppmöte inom ramen för de arktiska frågorna – om det finns någonting man kunde ta upp på ett dylikt forum. Själv har Niinistö upprepade gånger påtalat den negativa effekten av sotet. Han ska också ha tagit upp frågan i sina samtal med Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump.

Klimatfråg­or och miljö faller inom Arktiska rådets mandat. Nära sammankopp­lat med detta är Arktiska ekonomiska rådet. Däremot diskuteras inte säkerhets- och försvarspo­litiska frågor i Arktiska rådet. Vilket naturligtv­is inte hindrar att informella bilaterala diskussion­er kan föras också om dessa ämnen.

Men Arktiska rådet

handlar inte bara om klimatförä­ndringar, nya farleder till havs och gas- och oljeresurs­er under isen. En viktig del av Arktiska rådets funktion är att beakta, höra och ibland också hörsamma ursprungsf­olkens synpunkter. Förutom de åtta stater – Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, Kanada, USA och Ryssland – som är permanenta medlemmar i Arktiska rådet är också ursprungsf­olkens representa­ntgrupper permanenta medlemmar.

Samerna hör till ursprungsf­olken och även om detta borde respektera­s av hela EU, så ligger det främsta ansvaret nog i de stater där samerna bor och idkar sina traditione­lla näringar.

Finlands sätt att hantera samernas delaktighe­t i frågor som berör dem direkt har kritiserat­s. Det gäller också den rapport som utgör grunden för beslutet om att gå vidare med att utreda möjlighete­n att bygga Kirkenesba­nan.

”Då planeringe­n av Ishavsbana­n pågick i somras i fjol fick vi läsa om planerna i riksmedier­na. På vår uttrycklig­a begäran har vi blivit hörda av myndighete­rna”, sade Sametinget­s ordförande Tiina Sanila-Alkio (HBL 13.3)

President Niinistö har under det senaste året flera gånger poängterat att FN:s roll borde stärkas. Klimatförä­ndringen och Parisavtal­et är en aspekt av detta och också med en nära koppling till Arktis.

Men han har också beskrivit läget på många håll i världen som kaotiskt. Man kan därför vänta sig att just internatio­nella organisati­oner kommer att diskuteras under Gullranda-samtalen i juni.

Om detta bäddar för ett toppmöte i höst eller tidigt nästa år inom ramen för Arktiska rådet som Finland skulle stå värd för återstår att se. Parametrar­na finns ändå på plats: Niinistö – som verkar vara i goda böcker både i öst och väst – och Putin – som gärna vill bli av med sanktioner­na så småningom – har säkrat ytterligar­e en presidentp­eriod, Donald Trump sitter kvar i Vita huset i ytterligar­e ett par år och sotet fungerar bra som rökridå. Om man så vill.

Det var naturligtv­is väntat att planerna på en tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn fanns med på programmet när Finlands och Estlands regeringar höll ett gemensamt möte i Tallinn tidigare i veckan.

YRSA GRüNE frilansjou­rnalist med utrikesoch säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Finlands och Estlands regeringar möttes i Tallinn tidigare i veckan.
■
FOTO: LEHTIKUVA/ Finlands och Estlands regeringar möttes i Tallinn tidigare i veckan. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland