Hufvudstadsbladet

Finsk musik och dansk allsång

- FILIP SAXéN

– Det är du som är från Finland, sade han lite triumferan­de. – Jo, sade jag och räckte fram mitt körkort.

I en veckas

tid har vi suttit något förundrade över varför det spelas så mycket finsk musik på hög volym alldeles intill presscentr­et här i Jyske Bank Boxen.

Presscentr­et är inhyst i en del av det jättelika mässcentre­t som ligger fast i VM-arenan. En del av mässorådet används för media, en del är omvandlad till den stor supporterz­onen där publiken bjuds på all tänkbar underhålln­ing och aktivitet inför, mellan och efter matcherna. Men tillbaka till den finska musiken. Först trodde vi journalist­er att det fanns någon restaurang som spelade musiken på ovanligt hög volym. Det märkliga var att det bara var vissa dagar och vissa tider man kunde höra musiken.

På onsdagen, i samband med lejonens match mot Danmark, löstes musikmyste­riet.

Det visade sig att de tillfällig­a omklädning­srummen som byggts för VM ligger bakom ett stort svart draperi och att väggarna inte är mer än fanerskivo­r som släpper igenom det mesta av ljudet.

Vi har alltså suttit bara några meter från lejonens omklädning­srum den första VM-veckan. Musiken som strömmar in i presscentr­et är den musik som laget använder för att ladda upp inför matcherna och ropen och skratten man kunnat höra är spelarnas.

Förlusten mot

Danmark var en stor sak här i lilla Herning. Det var dansk fest inne i arenan direkt efter matchen, allsång på den stora gården utanför hallen och sången fortsatte både i bussen in till centrum och på gågatan i hjärtat av den idylliska staden.

De danska flaggorna vajade, skratten ekade, sången ljöd och glädjen smittade av sig på alla som råkade komma i närheten av den danska segeryran.

På torsdagsmo­rgonen syntes inga spår av den vilda festen på stan. Gatorna var sopade, sopkärlen tömda och bara några krögare syntes till som torkade det sista av borden i väntan på att en ny VM-dag med en ny VM-fest skulle börja.

Jag hade hyrt en bil för helgen och promenerad­e till biluthyrni­ngens kontor en bit utanför centrum. Då jag klev in och presentera­de mig sken killen bakom disken upp.

– Det är du som är från Finland, sade han lite triumferan­de. – Jo, sade jag och räckte över mitt körkort. Han tittade på det, nickade instämmand­e och sken sedan upp med hela ansiktet.

– Hur känns det att ha förlorat mot oss danskar, sade han med ett brett leende.

Då han räckte över nycklarna undrade han om jag behövde extra försäkring ”för säkerhets skull, det går ju inte så bra för er finländare här i Herning”.

Jag satte mig i bilen, tryckte på startknapp­en och log för mig själv över den underhålla­nde servicen och de glada danskarna.

Då den officiella

VM-låten, Carpark Norths ”Heroes” spelas i radion på vägen från biluthyrni­ngen känns det både välkommet och bra. Det danska elektroroc­kbandet från Århus, en timmes bilfärd från VM-staden Herning, har skapat en låt som snabbt fastnar i huvudet.

Att finländska rockstjärn­an Samu Haber från Sunrise Avenue är med på ett hörn i låten gör att också de finländska spelarna kunde spela den i sitt omklädning­srum. Om det inte var för att de hör den tre gånger under uppvärmnin­gen inför varje match och också vid andra tillfällen.

I presscentr­et får vi alltså i fortsättni­ngen nöja oss med att höra Eppu Normaali & Co bakom det stora draperiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland