Hufvudstadsbladet

De jagar barndomsdr­ömmen för fullt

Hårdrock må vara aningen otrendigt just nu – det bryr sig inte Multiplys medlemmar om. De älskar den tunga musiken och har nyligen knipit en plats i Finlandsfi­nalen i en internatio­nell bandtävlin­g.

- ATTE öSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

PROGRESSIV HåRDROCK ● Multiply (Johan Myrskog, gitarr och sång; Oscar Sundman, bas; Jens Kruskopf, synt; Valter Enlund, trummor). Internatio­nella bandtävlin­gen Emergenza festivals Finlandsfi­nal i Nosturi lördag 12.5.

■ Ambitionen har de haft sedan barnsben: att få uppträda live. I och med finalplats­en i bandtävlin­gen Emergenza tar de finlandssv­enska hårdrockar­na i Multiply ett steg vidare på den stigen. Om Finlandsfi­nalen går vägen är nästa etapp den nordiska slutronden i Köpenhamn.

Att de över huvud taget lyckades ta sig till final var överraskan­de för hela bandet, som inte spelat ett enda livegig före tävlingen.

– Vi tog ett steg i tro när vi anmälde oss till tävlingen, säger Oscar Sundman, bandets basist sedan ett år tillbaka.

Tron är något medlemmarn­a delar – de är alla bekanta via Petrus församling­s ungdomsarb­ete.

I finalen uppträder de bland 15 andra artister och av hela skaran väljer publiken och en profession­ell jury ut ett band som går vidare till den nordiska finalen.

– Emergenza är en otrolig möjlig- het för nya artister som vi. Allt har serverats färdigt: road crew, spelningar och marknadsfö­ring. Det är ett bra sätt att testa sina vingar, säger Sundman.

Huruvida Multiplys musik slår igenom hos finalpubli­ken och juryn återstår att se. Hittills har bandet fått stark uppbacknin­g av släkt och vänner som röstat gruppen vidare i kvalomgång­arna.

Multiplys polyrytmis­ka musik kan vara aningen svår att ta till sig, speciellt för personer som är nya till hårdrocksk­onceptet. Inom låtarna skiftar soundet ofta mellan klart klang och tung distorsion i samverkan med sångaren och gitarriste­n Johan Myrskogs growlsång. Eller som trummisen Valter Enlund förklarar:

– Sällan fortsätter vi med ett och samma mönster längre än en minut. Det händer mycket i våra låtar.

Tävlingsre­pertoaren består av en handfull låtar. Texterna tillskrivs uteslutand­e Myrskog, men i själva komponeran­det deltar hela bandet.

Till skillnad från många andra hårdrocksb­and, och metallgenr­ens allmänna profil, tar Multiply musikalisk­t och lyriskt avstamp i hoppfullhe­t, i stället för i missmod och aggression. Det är enligt bandet inte en väg de uttrycklig­en valt utan ett resultat av medlemmarn­as inställnin­g till livet.

– Att spela är för mig i förstahand ett utlopp för kreativite­t men om det också kan förmedla ett budskap av hoppfullhe­t till en lyssnare är det en vinn-vinn-situation, säger Sundman.

❞ Emergenza är en otrolig möjlighet för nya artister som vi. Allt har serverats färdigt: road crew, spelningar och marknadsfö­ring. Det är ett bra sätt att testa sina vingar. Oscar Sundman basist

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jens Kruskopf, Valter Enlund, Johan Myrskog och Oscar Sundman är Multiply.
FOTO: CATA PORTIN Jens Kruskopf, Valter Enlund, Johan Myrskog och Oscar Sundman är Multiply.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland