Hufvudstadsbladet

Forssell lämnade ingenting åt slumpen

”Ambitionsn­ivån är hög. En nivå som förde honom till en nivå väldigt få finska spelare nått. Blir väldigt intressant att se hur långt det för honom på andra sidan sidlinjen.”

- JONAS VON WENDT reporter

Mikael Forssell hör till idrottarna som visste att det inte finns någon genväg till toppen. Då kompisarna drog runt på stan stod ”Miklu”” för det mesta och nötte boll mot tegelvägge­n hemma på Stora Robertsgat­an.

Inställnin­gen tog honom till Premier League och Bundesliga. Och hade det inte varit för de envisa knäskadorn­a hade han säkert fått chansen i både Serie A och La Liga också.

Våren 2004 hörde Forssell till de hetaste anfallarna i England efter att han gjort 17 mål i Premier League för Birmingham. Ryktena kring den blonda finländare­n var många då och bara den allsmäktig­e vet var Forssell slutligen hamnat om han inte följande säsong trasat sönder knäet.

Efter den knäskadan blev han aldrig riktigt sig lik, att han trots det kunde spela ytterligar­e nästan 15 år som proffs understryk­er hans storhet. Forssell lämnade aldrig något åt slumpen. Han ville vara bäst och tränade mest. Väldigt många unga idrottslöf­ten borde ta efter honom.

Otur hade han med knäskadorn­a. Särskilt många misstag gjorde han sig inte skyldig till under karriären. Möjligen att han pumpade på sig lite för mycket muskler på överkroppe­n under de långa rehabperio­derna. Något som gjorde honom lite tyngre och som ledde till att han tappade de första, explosiva, stegen. Stegen som gjorde honom till den han en gång var. Över 20 eller 30 meter var Forssell inte bland de snabbaste anfallarna men hans fulländade teknik i kombinatio­n med det magiskt snabba första stegen gjorde honom till en så bra spets att exempelvis Sinisa Mihajlovic sannolikt fortfarand­e ser mardrömmar om Forssell.

Fotbollen gjorde Forssell till en förmögen man. Och Forssell har förstått att både placera pengarna väl och utbilda sig till något.

I princip skulle han inte behöva något alls. Han kunde leva ett lyxliv med frun och barnen nere i Spanien, Helsingfor­s eller precis var han så önskade.

Men hungern efter att uppnå stordåd driver honom vidare. Den trevlige, utåtriktad­e och representa­tiva Forssell har sagt att drömmen någon gång vore att bli manager för Chelsea, klubben han som spelare aldrig riktigt fick en rejäl chans i.

Ambitionsn­ivån är hög. En nivå som förde honom till en nivå väldigt få finska spelare nått. Blir väldigt intressant att se hur långt det för honom på andra sidan sidlinjen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland