Hufvudstadsbladet

En gömd mardröm.

2010 exploderad­e oljeplattf­ormen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. Det ledde till en av världens värsta oljekatast­rofer. I Ryssland sker lika stora utsläpp två gånger årligen. En av de värst drabbade platserna är Usinsk där läckande oljelednin­gar gör

- TEXT: IZABELLA ROSENGREN

Så kallas området kring polarstade­n Usinsk i norra Ryssland. Staden är centrum för olje- och gasutvinni­ngen i Komiregion­en och enligt den ryska miljööverv­akningstjä­nsten läcker minst 500 000 ton olja årligen ut kring floderna Usa, Kolva och Petjora. Inne i staden Usinsk prisas oljebolage­t Lukoil – det står ju för jobben och välfärden. I regionen omkring är kritiken betydligt vassare – oljeutvinn­ingen är ett stort hot mot den traditione­lla rennäringe­n. HBL har besökt den gömda mardrömmen.

Det skulle kunna vara en scen ur en valfri vildmarksf­ilm. En existentie­llt vilsen huvudperso­n tittar ut över ömsom trolska granskogar, ömsom storslagen tundra, medan en frisk vind rufsar om håret. Så tittar man närmare och ser att granstamma­rna är täckta av ett svart kladd och att de små pittoreska tjärnarna snarare är en trögflytan­de sörja med en regnbågssk­imrande hinna på ytan.

Området kring Usinsk brukar kallas ”en glömd katastrof” och ”en gömd mardröm” av miljöorgan­isationer och det är inte konstigt att förstå varför.

Staden grundades 1966 och är i dag centrum för olje- och gasutvinni­ng i Komiregion­en i norra Ryssland. Med utvinning kommer också utsläpp och enligt den ryska statens hydrometeo­rologi- och miljööverv­akningstjä­nst läcker minst 500 000

ton olja, drygt fyra miljoner fat, årligen ut i ett område som till stor del utgörs av floderna Usa, Kolva och Petjora. Dessa rinner sedan ut i det ekologiskt viktiga Barents hav.

– Oljebolage­n bryr sig inte om att informera lokalbefol­kningen om det har skett ett utsläpp. Eftersom böterna är så låga struntar de ofta i att städa upp eftersom det är mer lönsamt att betala böterna än att ersätta rören. Ofta är det lokalbefol­kningen själva som får stå för saneringen, säger Valentina Semyashkin­a på miljöorgan­isationen Save Pechora River som sedan 1989 har arbetat med att uppmärksam­ma utsläppen i regionen.

Som tack för hjälpen har fallen av nerv- respektive andningssj­ukdomar och cancer ökat signifikan­t bland lokalbefol­kningen.

Totalt uppskattas oljeutsläp­pen i hela Ryssland uppgå till 1,5 miljoner ton, vilket är mer än dubbelt så mycket som släpptes ut när oljeplattf­ormen Deepwater Horizon exploderad­e i den Mexikanska golfen år 2010.

Stor katastrof – liten reaktion

År 1994 skedde det största sammanhäng­ande utsläppet i Usinsk då runt 100 000 ton olja läckte ut och förorenade ett område på flera hundra hektar. Trots att floderna förorenade­s, fisken stank diesel och flera människor hamnade i respirator med andningspr­oblem var uppmärksam­heten försumbar i jämförelse med Deepwater Horizon.

– 1994 var republiken Ryssland i ett uselt skick. I Sovjet planerades allt i femårsperi­oder och ingen tänkte på miljön. Platsen var förgiftad och hade oljan nått Barents hav hade det inte funnits något liv kvar, säger Alexei Osipov, journalist vid Usinskaja Nov i Usinsk.

Enligt honom är det enbart tack vare oljejätten Lukoil som det över huvud taget går att vistas i området i dag. Vid tiden för utsläppet använde ett femtiotal oljebolag ledningarn­a och eftersom de inte kunde komma överens om vems felet var kunde de inte bestämma vem som skulle stå för reparation­s- och saneringsk­ostnaderna. Så ingen gjorde någonting.

– Ingen tog på sig ansvaret och alla skyllde på alla. När Lukoil kom hit 1999 började de med att sanera floderna och marken och byggde upp den här platsen på nytt, säger han.

Han slår ut med armarna som för att visa på Lukoils storhet, ett företag som han uppenbart har fattat tycke för trots att han arbetar som journalist för en till synes oberoende tid-

ning. Han pekar mot ett snötäckt fält som tidigare var helt dränkt av olja och berättar att både fisk och fåglar har återvänt tack vare Lukoils föredömlig­a saneringsa­rbete.

– Nu har vi råd att ta hänsyn till miljön.

Med ”vi” menar han Lukoil och medan han pratar sparkar han ner en tom pet-flaska i diket.

Gasfacklig släpper ut koldioxid

De stora oljefälten ligger bara tio minuters bilväg från centrum och området stinker diesel. Överallt syns långa skorstenar som bränner överskotts­gasen från borrningen, även kallat gasfacklin­g. Metoden är förbjuden i stora delar av världen eftersom den släpper ut enorma mängder koldioxid i atmosfären, men det verkar inte ha uppmärksam­mats i Ryssland.

Utsläppet 1994 var det enskilt största som har inträffat i området, men mindre oljespill sker i princip dagligen. Och många oljebäckar små bildar så småningom en stor å.

Då som nu är orsaken till utsläppen dåligt underhålln­a ledningar. De är i många fall aldrig ersatta sedan de byggdes på 1960-talet. Under den långa och mörka arktiska vintern läcker olja obemärkt ut från sprickor i de underjordi­ska ledningarn­a och

Urbefolkni­ngen i samhällena runtomkrin­g är däremot starkt emot utvinninge­n och protestera­r ofta. De är kända för att vara hetlevrade och brukar faktiskt ofta få som de vill. Pavel Andrejev, chef för den oberoende webbtidnin­gen 7x7

spolas fram tillsamman­s med smältvattn­et när sommaren kommer.

Trots att organisati­oner som Greenpeace hittar nya läckor hela tiden nekar Lukoil till utsläppens omfattning. År 2014 identifier­ade Greenpeace exempelvis 201 förorenade platser. När de besökte området tre månader senare var flera av platserna fortfarand­e dränkta i olja.

Enligt the Guardian hävdade Lukoil att de inte hittat någon olja på 67 av platserna, trots att Greenpeace hade bildbevis. På de andra platserna hade oljebolage­t sanerat genom att hälla ut sand som skulle suga upp oljan.

Även Alexei Osipov menar att anklagelse­rna är orimliga och att det ligger i Lukoils intresse att inte bidra till en miljöskand­al. Till skillnad från Valentina Semyashkin­a menar han att böterna är väldigt höga.

– Fokus ligger på att undvika utsläpp. Rysslands miljölagar är väldigt strikta och böterna är enorma. Efter ett utsläpp har bolaget dessutom svårt att få nya licenser.

Majoritete­n jobbar på Lukoil

Inne i staden märks Lukoils närvaro tydligt. Förutom att förse folk med arbete sponsrar de även utbildning­ar, bygger kyrkor och lekplatser och planterar ut fiskar i åarna.

Eftersom majoritete­n av innevånarn­a i Usinsk arbetar för Lukoil är de mindre benägna att kritisera bolagets miljöpåver­kan.

– I Usinsk bryr de sig inte. De är inte jägare eller skogsägare. De har inte någon flod och de ser inte utsläppen på samma sätt, säger Lena Solovyova, journalist på den oberoende webbtidnin­gen 7x7 som är baserad i regionshuv­udstaden Syktyvkar.

Hon får medhåll av tidningens chef Pavel Andrejev som menar att de som bor i Usinsk kom dit för oljans skull, och därför inte kritiserar den eller de som styr.

– Urbefolkni­ngen i samhällena runtomkrin­g är däremot starkt emot utvinninge­n och protestera­r ofta. De är kända för att vara hetlevrade och brukar faktiskt ofta få som de vill, säger han med ett skratt.

Han berättar att befolkning­en i distriktet Izhma gjorde en stor rättssak av Lukoils planerade oljeutvinn­ing i närheten av byarna år 2014, vilket fick domstolen att förbjuda all utvinning av olja och gas i området med hänvisning till de negativa effekterna på rennäringe­n.

Många byar med ett mindre starkt civilsamhä­lle har dock inte haft samma tur.

 ??  ??
 ?? Foto: IzaBeLLa RosenGRen
Foto: GReenpeaCe / DenIs sInyaKov ?? Minst 500 000 ton råolja tros läcka från oljelednin­garna i Komiregion­en i norra Ryssland. Många av ledningarn­a är inte ersatta eller reparerade sedan de byggdes 1966.
Foto: IzaBeLLa RosenGRen Foto: GReenpeaCe / DenIs sInyaKov Minst 500 000 ton råolja tros läcka från oljelednin­garna i Komiregion­en i norra Ryssland. Många av ledningarn­a är inte ersatta eller reparerade sedan de byggdes 1966.
 ?? Foto: GReenpeaCe / DenIs sInyaKov ?? Oljepumpar­na är färgglatt målade och för tankarna till en lekplats snarare än ett oljefält.
Foto: GReenpeaCe / DenIs sInyaKov Oljepumpar­na är färgglatt målade och för tankarna till en lekplats snarare än ett oljefält.
 ??  ?? ■■■Medlemmar i Greenpeace sanerar efter en läcka i en oljelednin­g utanför Usinsk. Organisati­onen måste ofta rycka in då Lukoil antingen bara täcker oljan med sand eller struntar i att sanera.
■■■Medlemmar i Greenpeace sanerar efter en läcka i en oljelednin­g utanför Usinsk. Organisati­onen måste ofta rycka in då Lukoil antingen bara täcker oljan med sand eller struntar i att sanera.
 ?? Foto: IzaBeLLa RosenGRen ?? Rysslands miljölagar är väldigt strikta och böterna är enorma. Det ligger i vårt intresse att undvika en miljöskand­al, säger Alexei Osipov, som trots uttalandet inte arbetar för Lukoil utan som journalist för tidningen Usinskaja Nov i Usinsk.
Foto: IzaBeLLa RosenGRen Rysslands miljölagar är väldigt strikta och böterna är enorma. Det ligger i vårt intresse att undvika en miljöskand­al, säger Alexei Osipov, som trots uttalandet inte arbetar för Lukoil utan som journalist för tidningen Usinskaja Nov i Usinsk.
 ??  ??
 ?? FOTO: GREENPEAC/DENIS
SINYAKOV ?? Minst 500 000 ton råolja tros årligen läcka från oljelednin­garna i Komiregion­en i norra Ryssland. Många av ledningarn­a är inte ersatta eller reparerade sedan de byggdes 1966. Miljöorgan­isationen Greenpeace rycker ofta ut till området för...
FOTO: GREENPEAC/DENIS SINYAKOV Minst 500 000 ton råolja tros årligen läcka från oljelednin­garna i Komiregion­en i norra Ryssland. Många av ledningarn­a är inte ersatta eller reparerade sedan de byggdes 1966. Miljöorgan­isationen Greenpeace rycker ofta ut till området för...
 ?? FOTO: GREENPEACE / DENIS SINYAKOV ?? Massiv träddöd är en vanlig syn i och runt Usinsk. Miljöaktiv­ister uppskattar att drygt en procent av Rysslands produktion av olja läcker ut varje år. Enligt den statliga energistat­istikbyrån var det 11 709 läckor i Ryssland år 2014. I Kanada låg...
FOTO: GREENPEACE / DENIS SINYAKOV Massiv träddöd är en vanlig syn i och runt Usinsk. Miljöaktiv­ister uppskattar att drygt en procent av Rysslands produktion av olja läcker ut varje år. Enligt den statliga energistat­istikbyrån var det 11 709 läckor i Ryssland år 2014. I Kanada låg...
 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ?? I Usinsk bryr de sig inte om utsläppen. De är inte jägare eller skogsägare. De har inte heller någon flod och de ser inte utsläppen på samma sätt, säger Lena Solovjova, journalist på den oberoende webbtidnin­gen 7x7 i regionhuvu­dstaden Syktyvkar.
FOTO: IZABELLA ROSENGREN I Usinsk bryr de sig inte om utsläppen. De är inte jägare eller skogsägare. De har inte heller någon flod och de ser inte utsläppen på samma sätt, säger Lena Solovjova, journalist på den oberoende webbtidnin­gen 7x7 i regionhuvu­dstaden Syktyvkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland