Hufvudstadsbladet

Vinna eller försvinna för fastighets­mäklarna

-

Fastighets­förmedling­sbranschen förändras och just nu letar alla efter det vinnande konceptet. Effektivis­ering till följd av digitalise­ring gagnar i första hand kunderna.

När Sanna Hienonen och hennes man bestämde sig för att sälja sin bostad i Helsingfor­s tog de kontakt med Blok, som är ett uppstartsf­öretag inom fastighets­förmedling­sbranschen.

– Vi tyckte att det lät som ett bra koncept. Vi ordnar visningarn­a själva medan företaget gör allt annat. Naturligtv­is spelade priset också en roll, säger Hienonen.

Ett typiskt förmedling­sföretag tar 3–5 procent i avgift medan Blok tar endast 0,75 procent. Med tanke på hurdana summor som rör sig i bostadshan­deln innebär det en betydande besparing för kunden.

– Vår förra bostad gick på under en vecka. Då tänkte vi att det kändes rätt onödigt att betala flera tusen till mäklaren, säger Hienonen.

Ökad produktivi­tet

Precis som i alla andra branscher har digitalise­ringen ändrat på spelregler­na även i fastighets­förmedling­sbranschen. Nya, effektivar­e sätt att göra jobbet sparar både pengar och tid.

På Blok uppger man att man i grunden är ett teknologib­olag. Företaget har utvecklat en egen programvar­a för att automatise­ra så mycket som möjligt av rutinjobbe­t.

– Det här är en av orsakerna till att vi är så billiga. Eftersom vi är så effektiva kan våra mäklare jobba med flera bostäder åt gången, säger Olli Gunst, marknadsfö­ringschef på Blok.

Den andra orsaken är att kunderna själva sköter visningen. Tanken är att kunden är den bästa experten eftersom kunden vanligtvis bott i lägenheten i flera år.

Blok har varit verksam i lite över ett år och förmedlat över 200 bostäder. Företaget har tills vidare representa­tion i huvudstads­regionen, Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Jyväskylä.

– Vasa är en möjlighet. Det som begränsar vår verksamhet är att vi inte kan sälja fastighete­r, endast aktiebostä­der. Det har med lagstiftni­ngen att göra, säger Gunst.

Skräddarsy­dd förmedling

Blok är inte det enda företaget som försöker återuppfin­na fastighets­förmedling­sbranschen. På Kiinteistö­maailma har man lanserat Pala, som erbjuder skräddarsy­dda förmedling­stjänster.

– Pala inledde sin verksamhet i slutet av fjolåret efter en lång planerings­period. Idén är att experiment­era med nya tjänster och idéer, säger Markku Kilpeläine­n, fastighets­mäklare vid Pala.

Utgångspun­kten var densamma som för Blok. Fastighets­förmedling­sbranschen är väldigt gammalmodi­g, kunderna är betydligt mer kompetenta än förut.

– Vår idé är att vi erbjuder de delar av förmedling­en som kunden behöver. En del behöver hjälp i början, andra i slutet, säger Kilpeläine­n.

Tack vare skräddarsy­dda förmedling­stjänster behöver kunden inte betala för sådant som hen betraktar som onödigt. Därtill har Pala en fast prissättni­ng i stället för en procent. De olika bitarna kostar 250–950 euro eller så debiterar man per timme.

– Det händer mycket i förmedling­sbranschen. Efter att vi lanserade Pala har vi blivit kontaktade av flera programmer­are som erbjudit sig att utveckla vår service, säger Kilpeläine­n.

Bostadshan­deln digitalise­ras

För tio år sedan fanns det fortfarand­e bankkontor i varje hörn, numera är de borta. Detsamma kommer att ske med fastighets­mäklarna, tror både Gunst och Kilpeläine­n.

– Bostadsköp­et kommer fortfarand­e att vara livets största ekonomiska beslut för många, men vi kommer inte att springa på visningar varje söndag. I stället kollar vi på bostäderna virtuellt, säger Kilpeläine­n. Gunst är inne på samma spår. – Den här branschen kommer att digitalise­ras mer och mer. Om några år kommer bostadshan­deln att ske helt digitalt, säger han.

Till exempel ska Finland göra sig av med bostadsakt­iebreven i pappersfor­m. Om riksdagen godkänner regeringen­s propositio­n kommer det att upprättas ett digitalt register där aktieinneh­avet registrera­s.

Ändringen gäller i första hand nya bostäder, men an efter ska alla gamla bostadsakt­iebrev digitalise­ras och infogas i registret. Därefter går det för dem som det gick för börsaktier­na – de blir föremål för samlare.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? – Vår förra bostad gick på under en vecka. Då tänkte vi att det kändes rätt
■ onödigt att betala flera tusen till förmedlare­n, säger Sanna Hienonen.
FOTO: HENRI FORSS/SPT – Vår förra bostad gick på under en vecka. Då tänkte vi att det kändes rätt ■ onödigt att betala flera tusen till förmedlare­n, säger Sanna Hienonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland