Hufvudstadsbladet

Källor: Gärningsma­nnen fanns på terrorlist­a

Gärningsma­nnen bakom lördagens knivattack i Paris fanns på myndighete­rnas lista över misstänkta extremiste­r, enligt källor med insyn i utredninge­n. Terrorröre­lsen IS har tagit på sig dådet.

-

Förövaren – som sköts ihjäl av polis – var en fransk medborgare född 1997 i Tjetjenien, enligt källorna. De uppger också att han funnits i den så kallade ”S-akten”, ett register över människor som misstänks ha radikalise­rats och som kan utgöra en säkerhetsr­isk. Han ska dock inte finnas i straffregi­stret.

Mannen ropade ”Allahu akbar” i samband med dådet, enligt åklagare som hänvisar till vittnesmål. Motivet är inte klarlagt, uppger fransk polis, men en utredning om terrorbrot­t har inletts.

Mannen var en ”IS-soldat”, hävdar terrorröre­lsens propaganda­organ Amaq, enligt den amerikansk­a organisati­onen Site som bevakar islamistis­ka gruppers webbtrafik.

Attacken ägde rum centralt i Paris i ett område fullt av barer och restaurang­er. Området ligger mellan två stora turistattr­aktioner, det gamla operahuset och konstmusee­t Louvren.

Polisen hyllas

Det första larmsamtal­et kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsma­nnen ihjälskjut­en, enligt premiärmin­ister Édouard Philippe. En person höggs ihjäl och fyra skadades, varav två allvarligt.

Gärningsma­nnen ska ha sprungit mot polispatru­llerna och utropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier.

Inrikesmin­ister Gérard Collomb hyllar i ett twitterinl­ägg polisens snabba agerande.

Ett stort område spärrades av efter dådet. Chockade turister och Parisbor frågade sig vad som hänt.

– Jag satt på uteserveri­ngen till ett kafé och hörde tre–fyra skott. Det gick väldigt fort, säger 47-åriga Gloria och fortsätter:

– Sedan kom bartendern ut och sade åt oss att gå in fort. Efter det gick jag ut för att se vad som hände och såg en man ligga på marken.

Låg på marken

President Emmanuel Macron säger att ”Frankrike återigen betalar ett blodigt pris” och att landet inte kommer ”backa en tum för frihetens fiender”. Även han hyllar polisen för att ha stoppat mannen.

Nationella frontens Marine Le Pen efterlyser högre säkerhet.

– Det franska folket kommer inte längre vara nöjda med prat, de kräver handling, säger hon.

Det undantagst­illstånd som infördes efter de blodiga terroratta­ckerna 2015 togs bort i höstas. Men säkerheten är fortsatt hög, med totalt tusentals soldater på gatorna på viktiga platser i olika delar av landet, som en del av antiterror­insatsen Sentinelle.

De senaste tre åren har över 240 människor dödats i Frankrike i en rad islamistis­ka terrordåd.

 ?? FOTO: AP/TT/THIBAULT CAMUS ?? Polisens tekniker på platsen för knivdådet.
FOTO: AP/TT/THIBAULT CAMUS Polisens tekniker på platsen för knivdådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland