Hufvudstadsbladet

Centerbris­ten tillsvidar­e inget stort problem för lejonen

”Inte ska väl en enskild tekningsfö­rlust eller en svag defensiv insats på grund av en ovan spelpositi­on bli direkt avgörande i VM i Danmark?”

-

Kan man nå framgång i VM utan centrar? Frågan i sig känns bisarr att ställa och svaret känns spontant lika enkelt som självklart.

Det är väl klart att ett lag inte kan spela VM utan centrar. Ännu klarare är väl att man inte kan nå framgång om man gör det.

I verklighet­en är frågan väldigt relevant och svaret inte alls så enkelt som man först tänker sig.

Då Lauri Marjamäki presentera­de VM-truppen på valborgsmä­ssoafton var det många som höjde på ögonbrynen en del. Det fanns egentligen bara två renodlade centrar i truppen. Antti Suomela, poängligas­egraren i ligan, och Mika Niemi, en defensivt inriktad center från Jokerit var de enda spelarna som spelat center hela säsongen inför VM.

Tanken var att de skulle agera tredje- och fjärdecent­er i laget medan NHL-stjärnorna Sebastian Aho och Mikael Granlund skulle leda de två första kedjorna.

Både Granlund och Aho har centererfa­renhet från tidigare men har under de senaste åren, då de nått sin största framgång, spelat på ytterposit­ion. Båda har slagit igenom med dunder och brak i NHL och också i seniorland­slaget har de tidigare stått för sina bästa insatser på ytterposit­ion.

Därför är läget minst sagt märkligt då lejonen är halvvägs i turneringe­n och den spelande centerkvar­tetten består av fyra spelare som hållit till på kanten största delen av säsongen.

Granlund och Aho har fått sällskap av Janne Pesonen och Sakari Manninen – två spelare som främst är kända för sina offensiva kvaliteter som yttrar.

Mika Niemi fick åka hem till Finland utan att spela en minut i VM medan Suomela hamnade utanför laguppstäl­lningen efter matchen mot Danmark. JYPcentern har inte klarat av att spela på tillräckli­gt hög nivå i VM och Marjamäki hade inte något annat val än att placera honom på läktaren och ersätta honom med yttern Manninen.

Med andra ord ställdes lejonen inför ett intressant dilemma i matchen mot självaste Kanada. Laget hade fyra spelare som främst hållit till på kanten den här säsongen som centrar.

Centerns uppgift är inte bara att leda spelet och styra lagets offensiv. Det är ofta centern som, tillsamman­s med backarna, bestämmer i vilken rytm laget anfaller.

I det avseendet har lejonen inte några större problem i och med att Aho och Granlund är exceptione­llt smarta hockeyspel­are som förstår och kan läsa spelet på ett bättre sätt än många andra spelare. De vet var de ska vara på isen, de kan läsa vad som händer till nästa vilket betyder att de ofta är förberedda på situatione­r innan de ens uppstår och de är båda utrustade med en enorm arbetsmora­l och -kapacitet som krävs för att sköta centerns uppgifter.

Men det är som sagt inte bara offensiven som är viktig för centern. Det är just centern som axlar det största ansvaret i defensiven av de tre anfallarna. Det är centern som ska hjälpa till bakåt och det är centern som ska se till att få pucken åt det egna laget i tekningsci­rkeln.

Och här har lejonen ett stort problem. I matchen mot Kanada vann de kanadensis­ka spelarna 64 procent av tekningarn­a medan den finländska kvartetten fick nöja sig med 36 procent. Och då jämnade statistike­n ut sig efter att matchen var avgjord. I den första perioden tog kanadensar­na hem tekningarn­a med 67–33 procent och i den andra med hela 229–21. Det är förkrossan­de siffror och som vi såg i OS-kvartsfina­len mot USA kan en förlorad tekning vara direkt avgörande för hela turneringe­ns slutresult­at.

Därför är det ytterst alarmerand­e att inte en enda av Finlands centrar, eller egentligen yttrar, är med bland de 30 främsta tekarna i VM.

Då man jagar kvittering på slutet eller försöker bevaka sin ledning sparar man cirka 20 sekunder om man klarar av att vinna tekningarn­a. I värsta fall kan en förlorad tekning i defensiv zon betyda ett sent baklängesm­ål medan en förlorad tekning i offensiv zon kan betyda en förlorad chans att kvittera och en förlust i matchen.

Situatione­n är vad den är och lejonen kommer inte plötsligt att bli mycket bättre i tekningsci­rkeln. Man tränar inte upp sig till att vara en bra tekare under en tuff turneringe­n.

Hittills har den svaga tekningsst­atistiken och de ovana defensiva rollerna för centrarna inte vållat några oöverkomli­ga problem för lejonen.

I de tre inledande matcherna avgjorde Finland matcherna snabbt och sattes egentligen aldrig under rejäl press.

Mot Danmark såg hela det blåvita laget segt och slitet ut och centrarna utgjorde inget undantag. Och mot ett lojt, något oinspirera­t och odisciplin­erat Kanada hade man till och med råd att ta stryk i tekningsci­rkeln och ge utjämnig på centerposi­tion och ändå kamma hem full pott efter en klar seger. Defensiven var rena betongen då yttercentr­arna stod för stabila insatser och såg till att lönnlöven inte fick speciellt många superlägen kring välspeland­e Harri Säteris mål.

Fortsätter man på samma sätt i fortsättni­ngen spelar det ingen roll att det står ytter bredvid centrarnas namn i hockeydata­baserna. Då kan lejonen mycket väl nå stora framgångar också utan centrar.

Men samtidigt finns det ett litet orosmoln hängande över laget hela tiden.

Inte ska väl en enskild tekningsfö­rlust eller en svag defensiv insats på grund av en ovan spelpositi­on bli direkt avgörande i VM i Danmark?

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JOE KLAMAR ?? Sakari Manninen klarade av att spela på centerposi­tion mot självaste Connor McDavid.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JOE KLAMAR Sakari Manninen klarade av att spela på centerposi­tion mot självaste Connor McDavid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland