Hufvudstadsbladet

Bra och dåliga förlorare i Kanada

Lagkaptene­n Connor McDavid tog förlusten mot Finland med ro och berömde lejonen medan hans lagkamrat Aaron Ekblad beskyllde finländarn­a för att filma och spela oärligt.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Lejonens bragdartad­e seger över Kanada chockade många i hockeyvärl­den. Medan de finländska spelarna tog den meriterade storsegern med ro var det en del upprörda känslor i det kanadensis­ka laget både i slutet av och efter matchen.

Lagkaptene­n och världens för tillfället kanske bästa spelare, Connor McDavid, tog förlusten med ro trots att den sammanbitn­a minen avslöjade att det tog hårt på den kanadensis­ka självförtr­oendet att förlora en VM-match med 1–5 mot Finland.

Men till skillnad från lagkamrate­n Aaron Ekblad, som beskyllde de finländska spelarna för att agera oärligt och oetiskt på isen, ville McDavid inte kritisera den svajiga och rätt linjelösa domarinsat­sen, de egna målvaktern­a eller någon annan.

– Vi måste se oss själva i spegeln. Vi var efter i de flesta situatione­rna och jobbade inte tillräckli­gt hårt. Därför fick vi en hel del utvisninga­r mot oss på grund av hakningar och fasthållni­ngar, säger den 21-åriga superstjär­nan.

Ekblad riktade besk och bitter kritik mot de finländska spelarna i en intervju med kanadensis­ka mediebolag­et TSN.

– Jag talar för många hockeyspel­are då jag säger att filmning inte hör hemma i hockeyn. Jag tycker det är fegt att agera så. Det är väldigt svårt att möta motståndar­e som spelar så oärligt, sade han.

Det var en incident där Ekblad blev utvisad sedan han fällt Veli-Matti Savinainen som fick den kanadensis­ka backen att koka över.

Savinainen tog det hela med ro efter matchen och berättade att han och Ekblad växlat flera ord senare under matchen och ett Ekblad hade kommentera­t sin NHL-lön åt den finländska forwarden.

McDavid passade i stället på att berömma lejonen för en stabil och stark insats i matchen.

– Finland är ett starkt lag som arbetar mycket bra kollektivt bakåt. Det betyder att man inte får mycket ytor mot dem och då är det svårt att göra mål, säger McDavid.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JOE KLAMAR ?? Connor McDavid åkte ut för 2+2 minuter då hans klubba träffade Miro Heiskanen i ansiktet.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JOE KLAMAR Connor McDavid åkte ut för 2+2 minuter då hans klubba träffade Miro Heiskanen i ansiktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland