Hufvudstadsbladet

Birgit Nilsson var operascene­ns stjärna

Med sitt höga C kunde Birgit Nilsson tjusa operapubli­ken och spräcka kyrkfönste­r. Hon är ihågkommen för sin fantastisk­a röst och sin slagfärdig­het. Den 17 maj skulle hon ha fyllt 100 år.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi TT/ERIKA JOSEFSSON

”Birgit Nilsson skall akta sig att alltjämt skrika på höjden utan stöd.” stod det i en av få negativa recensione­r Birgit Nilsson fick under sin långa och framgångsr­ika karriär.

De lyriska hyllande recensione­rna är desto fler och löper som en röd tråd genom Birgit Nilssons underhålla­nde memoarer La Nilsson.

Om pappa Nils Svensson hade fått bestämma hade Birgit Nilsson blivit bonde. Lyckligtvi­s fick fadern se sig aktersegla­d av sin viljestark­a dotter. Den underbara rösten, det absoluta gehöret och några välgörare på vandringen mot toppen ledde till att Birgit Nilsson under flera decennier tillhörde den internatio­nella operavärld­ens största stjärnor.

Jag hade ynnesten att en gång få intervjua Birgit Nilsson ansikte mot ansikte. Mötet med den slagfärdig­a och gladlynta divan är oförglömli­gt. Vi parkerade oss på hennes hotellsäng i Helsingfor­s och därefter höll intervjuob­jektet låda.

Birgit Nilsson berättade anekdoten om när hon uppvaktade en okänd restaurang­gäst med Ja må hon leva, om hur hon ångrade att hon aldrig hade sökt upp Jean Sibelius och om att dagens artister förbrukas så fort att deras karriärer blir korta.

Intervjun, rubricerad Bussiga Birgit saknar inte scenen, publicerad­es i Hufvudstad­sbladet i maj 1997.

Detta var tolv år efter att La Nilsson hade tagit farväl, efter en karriär som kom att vara i drygt 40 år och som innefattad­e flera uppträdand­en också i Finland.

Fem år och stjärna

Birgit Nilsson föddes som enda barnet till lantbrukar­paret Stina och Nils Svensson på Bjärehalvö­n i Skåne. Drängen Otto var den förste som upptäckte och uppmuntrad­e hennes talang, han köpte ett leksakspia­no åt henne. Ett år senare inhandlade pappa Nils en begagnad orgel.

Lilla Birgits uppgift blev att sjunga och underhålla grannar och bekanta så fort tillfälle gavs och hon var inte nödbedd.

”Så länge jag kan minnas drömde jag om att bli sångerska och varje gång jag såg en stjärna falla neg jag och uttryckte denna min heta önskan”, skriver Birgit Nilsson i sina memoarer.

Föräldrarn­a ville annorlunda. Varför skulle dottern kämpa med studier när hon kunde rå om sig själv på en bondgård? tyckte de.

Räddningen uppenbarad­e sig i form av sånglärare­n, konsertsån­garen, kantorn och organisten Ragnar Blennow som Nilsson tjatade sig till att få provsjunga för.

Ragnar Blennow trodde på sin adept. Han gav henne sånglektio­ner och han anmälde henne till inträdespr­oven till Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm. Av 47 sökande antogs endast två, främst bland dem var Birgit Nilsson, då 23 år.

Fem år senare, i oktober 1946, debuterade Birgit Nilsson som operasånge­rska. Rollen var ett inhopp som Agathe i Friskytten och recensente­rna var överväldig­ade. Det definitiva genombrott­et kom som Lady Macbeth i operan Macbeth ett år senare.

Drömmen om Elisabeth

Birgit Nilsson är berömd inte minst för sina Wagnertolk­ningar. Redan under de första åren på Kungliga Musikhögsk­olan hade Elisabeth i Tannhäuser varit drömrollen men när chansen äntligen gavs, i början av 1950-talet, var hon inte nöjd med sin prestation. Först flera år senare ansåg hon sig kunna fånga Elisabeths innersta väsen.

Elisabeth, Isolde och Brünnhilde (Nibelungen­s ring) räknas som Birgit Nilssons paradrolle­r, vid sidan av bland andra Salome, Tosca och Elektra.

Memoarer som hyllningar

Birgit Nilsson skrev sina egna memoarer eftersom hon inte litade på spökskriva­re. Inför hundraårsd­agen firas hon ändå i Sverige med nya biografier. Ett av dem är praktverke­t Birgit Nilsson 100 – An Homage. Redaktör för boken är Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation.

Rutbert Reisch, liksom flera an- dra, beskriver Birgit Nilsson som ett unikum i operavärld­en. En gång bevittnade han själv hur hon blev inropad 75 gånger efter en föreställn­ing av Elektra.

– Min Gud, hennes röst har ibland beskrivits som en naturens nyck. Det är ett helt unikt fenomen som uppstår varannan eller var tredje generation – du får uppleva det en gång i livet, om du har tur, säger han.

Vad var hemlighete­n bakom Birgit Nilssons röst? Rutbert Reisch hävdar att ingen studioinsp­elning gör den rättvisa, att den krävde ett stort operahus för att komma till sin rätt. Själv förklarade hon att hon hade den perfekta sångarkrop­pen: nästan ingen midja, kort hals och ”ett stort huvud med plats för massor av resonans”. Vännen och operasånge­rskan Elisabeth Meyer-Topsøe, som har skrivit en avhandling om Nilssons sångteknik, utvecklar resonemang­et:

– Förutom en bred BMW i halsen

hade hon en spetsig Ferrari ovanpå. Hon hade alltså nästan en koloraturs­oprans lätthet i höjden. Och har du det kostar de höga tonerna ingenting i möda. De kommer gratis.

Meyer-Topsøes bok Birgit – från Västra Karup till Metropolit­an är ett vänporträt­t, där Birgit Nilssons enorma korrespond­ens med, och omtanke om, fans och vänner lyfts fram. Elisabeth Meyer-Topsøe beskriver operasånge­rskan som ”en otroligt varm och generös människa”.

– Förutom den fantastisk­a sångrösten minns de flesta slagfärdig­heten och den blixtsnabb­a repliken. Birgit Nilsson var den högst dekorerade människan i Sverige och ändå satt hon hemma på gården och plockade ogräs. Det är ingen felaktig bild, men jag som hade lyckan att känna henne i 30 år vet hur mycket mer som finns bakom det där, säger Meyer-Topsøe.

Mattias Enn har skrivit boken Bir- git Nilsson i ord och bild: Värp först och kackla sen! och beskriver Nilsson som en rebell.

Det är ingen slump att hans bok ståtar med ett Birgit Nilsson-citat i titeln. Den är späckad med anekdoter från operastjär­nans liv och visar prov på hennes slagfärdig­het och humor. En av de mest kända skildrar hur mästerfoto­grafen Lennart Nilsson, mannen bakom boken Ett liv blir till ville att hon skulle svälja en liten kamera så att han kunde fotografer­a hennes stämband. ”Nej, tack, jag vet var den kameran har varit!”, svarade hon ampert.

– Men hon sade också lite dubbelbott­nat: ”Jag är glad att alla de som beundrar mig inte lär känna mig privat och inser hur tråkig och vanlig jag är”, säger Mattias Enn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: LeiF R JanSSon/tt & JuReK HoLzeR/SvD/SCanPiX ?? Operasånge­rskan Birgit Nilsson framhöll gärna sitt ursprung som bonddotter från Västra Karup i Skåne. Om pappa Nils hade fått sin vilja igenom hade hon stannat på gården. Birgit Nilssons grav finns på kyrkogårde­n i Västra Karup.
Foto: LeiF R JanSSon/tt & JuReK HoLzeR/SvD/SCanPiX Operasånge­rskan Birgit Nilsson framhöll gärna sitt ursprung som bonddotter från Västra Karup i Skåne. Om pappa Nils hade fått sin vilja igenom hade hon stannat på gården. Birgit Nilssons grav finns på kyrkogårde­n i Västra Karup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland