Hufvudstadsbladet

Unga som äter p-piller kan må sämre än andra

Unga kvinnor som äter hormonella preventivm­edel får i större utsträckni­ng antidepres­siv eller lugnande medicin utskriven. – Det verkar se ut så här i hela Norden, säger forskaren bakom studien.

- TT/ESFAR AHMAD

800 000 kvinnor mellan 12 och 30 år omfattas av en ny studie från Lunds universite­t. Och resultatet förstärker vad tidigare studier visat: Det finns ett samband mellan att äta hormonella preventivm­edel och att känna sig nedstämd eller deprimerad.

– Vi kan se en skillnad och observera att sambandet finns oavsett vilket hormonellt preventivm­edel man tar. Det verkar se ut så här i hela Norden, säger Sofia Zettermark, genusvetar­e och doktorand i folkhälsov­etenskap, som har gjort studien.

Men resultatet gäller enbart för kvinnor i tonåren. För äldre kvinnor märks inte någon skillnad. En möjlig förklaring till det kan vara att kvinnor som märker att de mår dåligt tar saken i egna händer och slutar med hormonella preventivm­edel när de blir äldre.

Dessutom berättar Sofia Zettermark att det är en observatio­nsstudie, vilket innebär att det går att se ett samband, men inte de bakomligga­nde orsakerna till att det ser ut som det gör.

– Det som stärker orsakssamb­andet är tidsaspekt­en. Först tar man ut preventivm­edel och sedan tar man ut antidepres­siva eller lugnande medel, säger hon.

Hon menar att studien inte ska tolkas på individniv­å, men att det är viktigt att forskninge­n lyfter frågan.

– Det här området är underforsk­at. Kroppsliga biverkning­ar av ppiller har man forskat på, men psykiska biverkning­ar har man missat, säger Sofia Zettermark.

”En dipp”

Karin Bäckman Berg var 17 år när hon började äta p-piller för första gången. I drygt fyra års tid åt hon dem och berättar att hon under den tiden aldrig kopplade sitt försämrade mående med tablettern­a, tills dagen då hon bestämde sig för att sluta.

– För mig föddes inga nya problem när jag åt p-piller, snarare var det så att om man var lite orolig så blev det jättemycke­t ångest. De fick mig att tro att mitt liv blivit lite sämre, säger hon.

Trots det valde hon att prova ppiller ytterligar­e en gång, men även då märkte hon av samma typ av nedstämdhe­t. För henne blev till slut lösningen att sluta med p-piller helt, ett beslut hon tog på egen hand.

Underprior­iterat område

Under den andra perioden hade jag en jättedipp. Jag hade kontakt med folk om att jag inte mådde bra, men det var ingen som drog parallelle­n att det kunde vara p-pillret. Jag har fått dra slutsatser själv.

Sofia Zettermark blev själv intressera­d av att forska inom ämnet då hon upplevt en skillnad mellan kvinnors erfarenhet och befintlig forskning.

– Det är en fråga som engagerar mycket, sedan är inte mitt mål att få människor att sluta använda preventivm­edel och man ska inte heller vara rädd i onödan. Däremot kan studien bidra till att lyfta frågan, det kan vara en indikation på att man faktiskt kan må dåligt av p-piller, säger hon.

– Generellt tror jag inte att kvinnors reprodukti­va hälsa varit ett så prioritera­t område. Sedan har det funnits en attityd att hormonella preventivm­edel är så himla bra och inte ska kritiseras, säger Sofia Zettermark.

– Och de är ju också bra, eftersom det är ett så säkert skydd. Det är också därför man gör den här typen av forskning, för att få ett bättre preventivm­edel.

 ?? FOTO: TT/JOHAN NILSSON ?? Det var en sån skillnad i hur jag mådde när jag lade av, säger Karin Bäckman Berg som valde att sluta med p-piller.
FOTO: TT/JOHAN NILSSON Det var en sån skillnad i hur jag mådde när jag lade av, säger Karin Bäckman Berg som valde att sluta med p-piller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland