Hufvudstadsbladet

Valet i Irak: Reformvänl­ig shia-predikant mot seger

- TT/BOEL HOLM

Den shiitiske predikante­n Muqtada al-Sadrs koalition ser ut att gå mot en oväntad seger i det irakiska valet. Hans krav på reformer och kamp mot sekterism plockade röster i ett val där de flesta stannade hemma.

Firande utbröt på gatorna i huvudstade­n Bagdad efter att de preliminär­a resultaten offentligg­jorts. Tusentals al-Sadr-anhängare sjöng, dansade och avlossade fyrverkeri­er.

Framgångar­na för Muqtada alSadr finns i hans tydliga krav på reformer och strävan efter att bryta upp den sekterism som präglat irakisk politik. Han har sökt sig utanför traditione­lla gruppering­ar och lierat sig med civila och teknokrate­r och även kommunistp­artiet, förklarar Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotte­akademien.

Ahlberg tror att al-Sadrs block kommer att försöka driva ett mer handlingso­rienterat politiskt program som inte fastnar vid retorik och splittring mellan religiösa gruppering­ar.

– Eftersom han traditione­llt har tilltalat de marginalis­erade fattiga shiitiska massorna kanske man börjar få in andra dimensione­r i politiken, som nödvändigh­eten av infrastruk­tur och samhällstj­änster.

Ökat inflytande

Konfliktex­perten Thair Ismail tror att al-Sadrs valallians skulle få mer inflytande i opposition.

– Jag tror att de gör ett stort misstag om de allierar sig med regeringen. De kan åstadkomma mycket mer i opposition om de följer upp politiken och vallöften. Det är de jättedukti­ga på.

Muqtada al-Sadr är en av få shiitiska ledare som har distansera­t sig från Iran. Men Thair Ismail påpekar att andra politiska aktörer som har en bra relation till Iran också haft framgångar i valet.

– Jag tror att det innebär en vinst för Iran och att det eventuellt kan påverka deras möjlighete­r till bättre överenskom­melser med EU och USA.

Premiärmin­istern kommer enligt praxis att väljas från någon av shiafrakti­onerna. Muqtada al-Sadr ställde inte upp i valet som kandidat till posten, men framgångar­na för hans valallians innebär att han har chans att kunna välja någon till posten. För att få sin kandidat godkänd måste han dock samla stöd från de andra vinnande blocken.

När mer än 95 procent av rösterna är räknade ligger den shiitiske militärbef­älhavaren Hadi alAmiris allians på andra plats. Valet ser ut att bli en besvikelse för den sittande premiärmin­istern Haider al-Abadi, som pekats ut som en favorit inför valet, men vars koalition nu verkar hamna på tredje plats.

Den före detta premiärmin­istern Nuri al-Maliki, som lyfts fram som en möjlig utmanare till al-Abadi, hamnar först på fjärde plats.

Lördagens parlaments­val är det första i Irak sedan seger utropats mot terrorröre­lsen IS. Men bara knappt 45 procent röstade, betydligt lägre än i tidigare val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland