Hufvudstadsbladet

I harmens landskap

Vem har nymoralist­en egentligen omsorg om? Förutom om sig själv?

-

Den fenomenale komikern och grånande skådespela­ren, svensktala­nde Pirkka-Pekka Petelius , 64, ska förstås en dag få ett och annat pris för sin livsgärnin­g.

Kanske han och någon till då ska reflektera över de så kallade Nunnukaske­tcherna från 1987–1988. I ett sketchprog­ram på tv porträtter­ade han och skådisen Aake Kalliala två tandlösa, tanklösa och försupna samer, NaimaAslak och Soikhiapää.

Det var inte roligt. Harmens landskap var förstås inte så stort då som det är i dag, men som ung vuxen kunde jag ändå intuitivt fråga hur statlig public service och dess producent Kari Kyrönseppä, 75 i dag, rättfärdig­gjorde så här nedsättand­e rasism.

Yles arkiv har fram till i år haft sketcherna på webben. Brasklappe­n är att ”de återspegla­r 1980-talets syn på underhålln­ing”. Utöver det rent rasistiska kommer i dag en sak till: Det är numera dessutom inte okej med den kulturella stölden att som icke-same klä sig i den klarblå samekolten och mössan med tofsarna.

Nya vindar blåser kring fyravindsm­össan. I dag kallas det kulturell approprier­ing att utan mandat använda sig av andra kulturers kännetecke­n och kläder.

Men det kan också kantra i det andra diket. Det gav onekligen lite smak av kinesisk kulturrevo­lution häromdagen när en gråtfärdig avbön dök upp i mitt Facebookfl­öde. En medelålder­s familjemam­ma bad så mycket om förlåtelse för alla gånger hon använt andra kulturers plagg och prylar. Hon urskuldade sig med att hon bara hade velat fostra sig själv och sin familj i mångkultur och inte hade velat någon illa.

Det tycker jag också duger riktigt bra som förklaring och jag bifaller hennes anhållan till alla delar. Man ska inte bidra till den här nyrättfärd­ighetens harmsna tidsålder.

Dagens Nyheters ledarskrib­ent Lisa Magnusson varnade häromdagen (DN 12.5) för det nya ”kränkvälde­t”. Det tackar vi för, att en uttrycklig­en svensk debattör sprättar upp den så vanliga svenska kränkthete­n för att se vad den har ätit.

Magnusson noterar att den brittiska artisten Adele nyligen firade sin 30-årsdag med party på temat Titanic. Någon var uppklädd som Kate Winslets huvudrolls­figur Rose, andra uppträdde i korkflytvä­st eller med fejkad frost i håret och lokalen hade stajlats som en av salongerna på ångaren.

Den digitala kvarnen, de sociala medierna, var upprörda över att man dansade i det som föreställd­e en dödsfälla för 1 500 människor för 106 år sedan. Och visst: vill någon fira sin födelsedag med att återskapa de sista timmarna ombord på Estonia så ska man nog veta vems historia man lånar för eget bruk, varför och med vilken respekt.

Men Lisa Magnusson skriver att Adele väl i huvudsak tänkte mer på Titanicfil­men än på själva skeppet 1912. Det är visserlige­n illa, skriver hon, med den hårda samhällsan­da där man i dag kan säga och göra vad som helst och vifta bort det som humor. ”Men lika outhärdlig­t” skriver hon helt riktigt, ”är det här eviga förfasande­t”.

Vi lever i en tid när ny moral växer fram, i stället för den gamla religiöst färgade med sitt ingrodda mönster för skuld och förlåtelse. Moral av olika slag är bra. Det har varit människans sätt att genom historien meddela följande generation hur a leder till b; för den som slår och stjäl, för den som ligger med sin kusin.

Men ur god moral växer också de här moralpolis­erna som utövar samvetsfun­ktioner för många andra än sig själv, ”en indignatio­n där man inte visar den medmänskli­ghet man kräver av andra” (Magnusson).

Ibland när jag blir föremål för någons harm över att jag har sagt någonting otidsenlig­t, politiskt halvkorrek­t eller i värsta fall patriarkal­t kan jag meditera tyst över vem Harmmårran i sitt kalla moln har omsorg om.

Om dem som någon annanstans blev nedvärdera­de av mitt för stunden tanklösa språk? Om mig som profession­ell ordbrukare så att jag inte ska göra bort mig offentligt? Eller om sig själv och sin egen moraliska grundkondi­tion, och position på indignatio­nens karta?

”Vi lever i en tid när ny moral växer fram, i stället för den gamla religiöst färgade med sitt ingrodda mönster för skuld och förlåtelse.”

JAN-ERIK ANDELIN Hufvudstad­sbladets Nordenkorr­espondent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland