Hufvudstadsbladet

Drygt tio år utan 90 meter – ”osannolikt att vinna EM-guld”

Finlands bästa spjutkasta­re Tero Pitkämäki laddar upp för ännu en säsong på världstopp­en. Medan hans tyska konkurrent­er kastar monsterbåg­ar på över 90 meter förbereder Pitkämäki sig i lugn och ro för säsongens första tävlingar.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Ännu en säsong på världstopp­en hägrar för Finlands bästa spjutkasta­re Tero Pitkämäki. Förra hösten tog Pitkämäki en tankepaus och övervägde att avsluta karriären, men gnistan fanns kvar och den reslige mannen från Ilmola valde att fortsätta spjutsatsn­ingen.

– Jag tar ett år i taget. Mentalt passar det mig bäst att jag kan koncentrer­a mig på sommarens tävlingar och sedan hämta andan lite på hösten och fundera på fortsättni­ngen, säger Pitkämäki under ett besök i Åbo där han kommer att delta i friidrotts­tävlingen Paavo Nurmi Games i början av juni.

Pitkämäki är 35 år gammal och han tog sin senaste stortävlin­gsmedalj för tre år sedan när han var tredje i VM i Peking. En lång och framgångsr­ik karriär börjar oundviklig­en lida mot sitt slut.

– Inte har jag några fysiska begränsnin­gar. Jämfört med mig själv för tio år sedan har jag kanske fem kilo mer muskelmass­a men min fart före kastet är inte lika hård som då. Ett toppresult­at kräver en tekniskt ren prestation, säger Pitkämäki.

Tyska jättekast i Doha

Herrarnas spjutsäson­g började med buller och bång i Qatars huvudstad Doha när tyskarna Thomas Röhler, Johannes Vetter och Andreas Hofmann alla spräckte drömgränse­n på 90 meter i samma tävling. Röhler vann OS-guld i Rio de Janeiro 2016 och Vetter är regerande världsmäst­are.

Pitkämäki har inte kastat 90 meter på över tio år. Senast han gjorde det var VM-guldssäson­gen 2007.

– Visst är det synd att det är så länge sedan senast. Jag har haft förutsättn­ingar att göra det under några säsonger efter det men det har inte lyckats. Jag är inte på något vis besatt med tanken men visst skulle det vara fint att ännu någon dag kasta så långt, säger Pitkämäki.

Mer avslappnad

– Jag tror inte att så många spjutkasta­re går runt och funderar på 90-metersgrän­sen, men det är klart att pressen är mindre när man en gång lyckats spräcka den.

Pitkämäkis personliga rekord är 91,53 meter och han har ett VMguld, ett OS-brons och fem andra stortävlin­gsmedaljer på meritlista­n. Han säger att åren på världstopp­en

Jag är inte på något vis besatt med tanken men visst skulle det vara fint att ännu någon dag kasta så långt. Tero Pitkämäki

gjort honom lugnare och lärt honom att inte stressa över de egna prestation­erna.

– Nu för tiden kan jag vara lite mer avslappnad än för tio år sedan.

Inte favorit

Samtidigt är Pitkämäki medveten om att hans tyska konkurrent­er är i storform, och han medger öppet att han knappast hör till guldfavori­terna i EM i Berlin i augusti.

– Man måste naturligtv­is lyckas exceptione­llt bra för att vinna EMguld. Det är lite osannolikt att jag skulle vinna, men en medaljplac­ering är möjlig. I fjol var jag tredje i Diamond League-finalen i Zürich.

– Mitt primära mål för säsongen är att jag är i bra form hela sommaren och att jag kan hålla min resultatni­vå vid 85 meter eller bättre. Det skulle erbjuda bra förutsättn­ingar för ett toppresult­at.

I Paavo Nurmi Games möter han den tyska trion Röhler, Vetter och Hofmann. Tävlingen kan ge en fingervisn­ing om världstopp­en rymt från Pitkämäki, eller om mannen från Ilmola ännu har ett äss i rockärmen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Tero Pitkämäki ser fram emot tufft motstånd i Paavo Nurmi Games i Åbo.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Tero Pitkämäki ser fram emot tufft motstånd i Paavo Nurmi Games i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland