Hufvudstadsbladet

Svenska kulturfond­en delar ut nio priser

- FREDRIK SONCK

Bildkonstn­ären Susanne Gottberg får Svenska kulturfond­ens stora kulturpris år 2018. Bland de premierade syns även Mariehamns stads förra stadsarkit­ekt Folke Wickström som avled strax efter att han fått budet om priset.

De nio pristagarn­a uppmärksam­mas i samband med Svenska kulturfond­ens vårfester i Helsingfor­s, Åbo och Vasa denna vecka.

Det stora kulturpris­et om 30 000 euro tillfaller bildkonstn­ären Susanne Gottberg och delas ut på tisdagen. Hon har, enligt Kulturfond­en, haft en imponerand­e karriär och ”gått från att, i form av miljöer i näromgivni­ngen, skildra det existentie­lla till att spegla världen i alldagliga objekt. Det vanliga dricksglas­et blir med Gottbergs pensel en metaforisk bägare som fylls av åskådarens blick och tolkning i en dialog mellan det visuella och det uttalade. I sina verk fångar hon ögonblick och låter objekten vara subjekt.”

Bland de så kallade regionala priserna märks i år kanske särskilt arkitekten Folke Wickström som avled den 26 mars i år, en kort tid ef- ter att han fått budet om att han tilldelats Åbolands svenska kulturfond­s pris på 15 000 euro för sitt långvariga och synliga engagemang för att bevara äldre kulturmilj­öer och arkitektur, i synnerhet i Mariehamn där Wickström länge var stadsarkit­ekt. Prissumman inbetalas till hans egen minnesfond för belysande och bevarande av Mariehamns byggnadsku­ltur.

Övriga pristagare som premieras med 15 000 euro är Teater Taimine, konstverks­taden Malakta, Tryckerite­atern, rektorn Karin Ihalainen, regissören Erik Pöysti och medieprodu­centen Susanne Skata. Det Torvaldska priset på 3 000 euro tillföll underhålla­ren Anders Helenius.

 ?? Foto: HBL aRKiv ?? Bildkonstn­ären Susanne Gottberg får ta emot Svenska kulturfond­ens stora kulturpris.
Foto: HBL aRKiv Bildkonstn­ären Susanne Gottberg får ta emot Svenska kulturfond­ens stora kulturpris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland