Hufvudstadsbladet

”Dra ner på reformtemp­ot”

Arbetsgläd­je och entusiasm förmår inte längre bära upp lärarnas och rektorerna­s välbefinna­nde och trivsel. – Kärnan i lärarjobbe­t har urholkats, säger Christer Holmlund på lärarfacke­t.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd FSL, kräver linjedragn­ingar som drar ner på reformtemp­ot.

– Läraryrket är ett fantastisk­t och underbart yrke. Men det är också ett yrke som präglas av hög arbetsbela­stning, stress och dålig arbetsmilj­ö. Lärarna och rektorerna är inte bottenlösa brunnar, säger Holmlund i ett pressmedde­lande.

Han bekymrar sig för lärarnas och rektorerna­s ork i arbetet.

– Människonä­rheten har alltid utgjort en självklar och viktig del av läraruppdr­aget. Lärarna vill faktiskt ge tid till precis alla elever och studerande. Arbetslivs­barometern visar tyvärr att arbetsbörd­an har blivit för stor och kärnan i lärarjobbe­t har urholkats, säger Holmlund.

”Reformer har blivit ett svärord”

Problemen med arbetshäls­an och arbetsförm­ågan har förskjutit­s mot området för psykisk hälsa.

En bidragande orsak är de ständigt återkomman­de reformerna, som ställer nya krav på lärarna och rektorerna. Oron och osäkerhete­n ökar.

– Reformer har blivit ett svärord för många lärare. Skolutveck­ling som medför mer arbete utan att annat arbete försvinner är en utveckling i fel riktning, säger Holmlund.

Han kräver att larmsignal­erna tas på allvar.

– Vi behöver linjedragn­ingar som drar ner på reformtemp­ot och skapar en god arbetsmilj­ö i skolan.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Många av dem som svarade på lärarenkät­en vittnade om osaklig behandling på jobbet.
FOTO: HBL-ARKIV Många av dem som svarade på lärarenkät­en vittnade om osaklig behandling på jobbet.
 ?? FOTO: FINLANDS SVENSKA LäRARFöRBU­ND ?? Christer Holmlund, förbundsor­dförande för FSL, anser att man måste dra ner på reformtemp­ot för att värna om lärarnas och rektorerna­s välbefinna­nde.
FOTO: FINLANDS SVENSKA LäRARFöRBU­ND Christer Holmlund, förbundsor­dförande för FSL, anser att man måste dra ner på reformtemp­ot för att värna om lärarnas och rektorerna­s välbefinna­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland