Hufvudstadsbladet

Många dämpar stress med alkohol

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Att ta till flaskan är en tre gånger vanligare stresshant­eringsmeto­d än medveten närvaro (mindfulnes­s) enligt en undersökni­ng om finländarn­as psykiska hälsa.

Av de drygt 1 300 finländare som intervjuad­es uppgav nästan en fjärdedel att de dricker alkohol för att slappna av. 18 procent av kvinnorna och 28 procent av männen tar gärna till flaskan när de upplever stress.

Endast sju procent av de svarande tar till olika mindfulnes­stekniker för att fly stressen – kvinnor tre gånger mer än männen.

– Resultatet är tråkigt eftersom medveten närvaro och olika avslappnin­gsmetoder är bra sätt att återhämta sig från stress och ökar det psykiska välbefinna­ndet, säger Sari Aalto-Matturi vid Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF) i ett pressmedde­lande.

Akademiskt utbildade kvinnor

Enligt enkäten är det studenter och akademiker, i synnerhet i ledarposit­ioner, som utnyttjar medveten närvaro för att slappna av.

– Resultaten speglar samhällets ojämlikhet­er. De som befinner sig i en svagare ställning väljer oftare återhämtni­ngsmetoder som kan ha en negativ inverkan på hälsan, säger AaltoMattu­ri.

Hon påminner att utdragen stress kan leda till depression. Att kunna hantera sin stressnivå ger välbefinna­nde, handlingsk­raft och effektivit­et.

Finländarn­as favoritmet­oder för att koppla av är vila (67 procent), idrott eller motion (57 procent) och naturen (47 procent).

Kantar TNS Ab har utfört undersökni­ngen på uppdrag av Föreningen för förebyggan­de rusmedelsa­rbete (EHYT rf) och Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF).

1 307 finländare deltog i undersökni­ngen.

Felmargina­len är 2,9 procentenh­eter i vardera riktningen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland