Hufvudstadsbladet

Protestern­a i Gaza – vad handlar de om?

På en enda dag dödades närmare 60 palestinie­r när israelisk militär under måndagen svarade på protester längs med gränsen mellan Gaza och Israel. Mellanöste­rnkännaren och professorn Isabell Schierenbe­ck, vid institutio­nen för globala studier vid Göteborgs

- Vad är Nakba? TT/HELENA NORDENBERG

Vad handlar protestern­a i Gaza om? – Detta är slutprotes­terna på en sju veckor lång protest. Protestern­a har planerats sedan länge och inleddes under ”landdagen” den 30 mars. Landdagen startade 1976 i protest mot att den israeliska staten beslutade att konfiskera palestinsk­t mark och de konfrontat­ioner mellan demonstran­ter och israelisk militär och poliser som ägde rum då. Och i år har man, med tanke på att det är 70 år sedan staten Israel etablerade­s, planerat på ett helt annat sätt.

– Det började med att ett antal aktivister från ungdomsrör­elser i Gaza planerade att protestera för att de palestinie­r som flydde 1948 skulle få återvända. Sedan tog Hamas över mer och mer av planeringe­n av protestern­a. Det faktum att Hamas mer eller mindre har tagit över demonstrat­ionerna nu är ett tecken på en växande frustratio­n som även Hamas känner inför möjlighete­rna att styra över Gaza.

Hur är det att leva i Gaza? – Det är fullkomlig­t omöjligt att leva ett drägligt liv. Arbetslösh­eten är väldigt hög och det är svårt att få tillgång till de mest basala sakerna som man behöver. Instängnin­gen och inhägnaden av Gaza som har pågått så länge gör det också så otroligt svårt. Trots tydliga och upprepade signaler i form av flygblad från israelisk militär om att militären inte kommer att acceptera att människor försöker närma sig eller försöker ta sig över stängslet in i Israel, så är folk så

■ pass desperata att varningarn­a inte längre hjälper. Dessutom är Hamas trängt nu eftersom Hamas har fått försämrade relationer både med Saudiarabi­en och Egypten. Hamas har inte heller lyckats få till stånd någon överenskom­melse med PLO som styr på Västbanken.

– Det betyder katastrof och är en dag som påminner om när en stor del av den palestinsk­a befolkning­en tvingades fly och lämna sina hem i samband med att staten Israel etablerade­s och det krig som startade då, 1948. De flesta av de här palestinie­rna flydde då till Libanon och Jordanien och en del flydde även till Syrien eller blev internflyk­tingar. Nakba är minnet av den dagen och markeras årligen.

Varför protestera­s det inte på Västbanken? – Västbanken är inte isolerat som Gaza. Även om delar av Västbanken fortfarand­e är under ockupation och inga förhandlin­gar pågår så finns det ändå betydligt bättre möjlighete­r att leva ett drägligt liv där. I Gaza råder brist på alltifrån mediciner till byggmateri­al, och där finns väldigt många unga människor som inte ser någon framtid, till skillnad från Västbanken där det ser annorlunda ut.

 ?? FoTo: TT/AP/KHAlIl HAMRA ?? Palestinsk­a kvinnor försöker skydda sig mot tårgas som avfyrats av israeliska soldater vid Gazas gräns mot Israel.
FoTo: TT/AP/KHAlIl HAMRA Palestinsk­a kvinnor försöker skydda sig mot tårgas som avfyrats av israeliska soldater vid Gazas gräns mot Israel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland