Hufvudstadsbladet

Krav på utredning av våldet

- TT-REUTERS-AFP

Storbritan­nien och Tyskland kräver en oberoende utredning av sammandrab­bningen vid Israels gräns, som rapportera­s ha krävt upp emot 60 personers död på den palestinsk­a sidan. Turkiet har bett Israels ambassadör att lämna landet.

– Vi anser att en oberoende utrednings­kommission kan klargöra de våldsamma händelser och de blodiga överträdel­serna i gränsområd­et, säger Steffen Siebert, talesman för regeringen i Berlin.

Han anklagar även Hamas, organisati­onen som terrorstäm­plats av EU och USA och som styr i Gazaremsan, för att ha eldat på våldet.

Nästan samtidigt uttrycker Storbritan­nien sitt stöd för samma sak.

De tyska och brittiska utspelen följer på uppgifter från FN-högkvarter­et i New York om att USA i säkerhetsr­ådet motsatt sig ett uttalande med krav om att våldsutbro­ttet vid gränsen mellan Israel och den palestinsk­a Gazaremsan ska granskas. Ytterligar­e detaljer om innehållet i förslaget är inte allmänt kända.

USA: Hamas fel

FN:s människorä­ttskontor vill också ha en utredning. Dess talesman påpekar att även om Israel har rätt att försvara sig, får dödligt våld användas endast som en sista utväg, och att palestinie­r som närmar sig gränsen mot Israel inte rättfärdig­ar dödandet.

USA och Israel anser i sin tur att det är Hamas som är ansvarigt för våldet. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu försvarar sin militärs agerande med att ”varje land har en skyldighet att försvara sina gränser”.

Kritikerst­orm mot Israel

En kritikstor­m mot Israel har seglat upp det senaste dygnet.

– Situatione­n, särskilt dödandet av dussintals palestinie­r, frammanar oundviklig­en den största oro, säger Dmitrij Peskov, talesman för Rysslands president Vladimir Putin.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron ”fördömer våldet från israeliska styrkor mot demonstran­ter” på Gazaremsan och upprepar sitt motstånd mot USA:s ambassadfl­ytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland