Hufvudstadsbladet

Iran har inte berättat sanningen

- ULF EMELEUS Helsingfor­s

KÄRNVAPEN I HBL (12.5) läser vi att ”Tyskland, Frankrike och England samlar krafter för att rädda kärnenergi­avtalet med Iran, som USA övergett.” Vladimir Putin stöder avtalet, han har ju nära samarbete med Iran. EU:s utrikesmin­ister Federica Mogherini har ordnat ett möte om avtalets fortsättan­de denna vecka. Endast Israel och USA har i klara ord fördömt avtalet och förhåller sig negativt till en förlängnin­g.

Jag har inte i våra dagstidnin­gar funnit rapporter om en nyligen inträffad händelse som torde vara en vägande orsak till Israels och USA:s negativa syn på avtalet.

I slutet av april höll premiärmin­ister Benjamin Netanyahu en offentlig presentati­on av ett topphemlig­t bibliotek omfattande Irans kärnprogra­m. Israels underrätte­lsetjänst Mossad hade brutit sig in i biblioteke­t i Teheran och till Israel fört 100 000 dokument varav hälften fanns på 183 cd-skivor. Av materialet framgår att när kärnenergi­avtalet som förbjöd Iran att tillverka atombomber slöts 2015 gömde Iran sina kärnfysisk­a arkiv på en hemlig plats i södra Teheran undan atominspek­törerna och de politiker i väst som skrivit under avtalet. Få iranier, men också några få israeler kände till biblioteke­ts plats.

Kopior av materialet sändes till Vita huset i Washing-

ton, där det studerades och konstatera­des vara äkta.

Iran hade en underjordi­sk hemlig atomanlägg­ning inne i ett berg med tusentals centrifuge­r för anrikning av uran för kärnvapen. Inför atomenergi­byrån IAEA förnekade Iran liksom alla Irans ledande ayatollor och ledare, till exempel utrikesmin­ister Mohammed Zarif, att landet hade planer på kärnvapent­illverknin­g eller att de hade metallurgi för atombomber. Dokumenten visar något helt annat.

Irans ledare har inte talat sanning och inte följt avtalets bestämmels­er om ”ren” atomkraft. Iran är rikt på olja, vartill skulle landet behöva kärnkraftv­erk?

Tack vare kärnenergi­avtalet har Iran fått möjlighet att utveckla en kärnfysisk vapenarsen­al. Landet har också utvecklat bärraketer för atombomber med 1 000 och 2 000 kilometers räckvidd och siktar till ännu längre räckvidder.

Hela världen höll andan inför Nordkoreas kärnkrafts­sprängning­ar. Iran har oerhört mycket större resurser än Nordkorea att skjuta atombomber över hela världen och dessutom en stark religiös motivering att göra det. Kanske vi förstår Israels och USA:s hållning bättre mot denna bakgrund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland