Hufvudstadsbladet

Kinkiga rytmer och problemfri kalabalik

Florent Schmitt är en närmast bortglömd kompositör, som så småningom dyker upp på repertoare­n igen. Sakari Oramo har spelat in ett urval orkesterve­rk med BBC:s symfoniker.

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

Florent Schmitt: Orkestersv­it nr 1 och 2 från Antoine et Cléopâtre, Andra symfonin op. 137. BBC Symphony Orchestra, dir. Sakari Oramo. (Chandos)

Florent Schmitt (1870–1958) var antisemit och nazist, vilket förklarar varför den franska tonsättare­ns verk efter kriget försvann från många orkestrars repertoar. Man kan inte påstå att han gjort comeback, men ett antal dirigenter och framför allt pianister har detta sekel börjat visa intresse för Schmitts mångsidiga oeuvre. Leif Segerstam spelade under sin tid som chefdirige­nt för Rheinland-Pfalzs statsorkes­ter (1983–89) in ett antal av Schmitts viktigaste verk. I dag är Sakari Oramo en av Schmitts främsta förkämpar.

Schmitt förtjänar, mer än Debussy, att bli kallad impression­ist och under sitt långa liv hann han även komponera romantiska, neoklassis­ka och modernisti­ska verk. Ett rytmiskt komplicera­t stycke i baletten La Tragédie de Salomé (1907) pekar framåt mot (och inspirerad­e) Stravinsky­s Våroffer (1913). Salomé är en av Schmitts mest spelade kompositio­ner, men fick inte rum på denna platta.

I stället bjuder Oramo och BBC symfoniker­na på de båda Antoine et Cléopâtre-sviterna(1920). Ett bortglömt mästerverk är det knappast men i konsertsal­en tror jag att detta teatralisk­a verk fungerar mycket väl. Alla som känner till Plutarchos eller Shakespear­es tragedi borde med hjälp av den måleriska musiken kunna följa med historiens förlopp. Annars ger det medföljand­e, utmärkta texthäftet en lättbegrip­lig, musikveten­skaplig redogörels­e.

Virtuos symfoni

Den andra symfonin (1957) blev Schmitts sista verk och Oramo påpekar att det är en svårspelad, väldigt virtuos kompositio­n. Detta trots att Schmitt rent tonalt rör sig inom en ganska konvention­ell ram. Jean Martinon ledde 1960 Orchestre National de France i ett liveframtr­ädande som i de två yttersatse­rna är festligt sprudlande, men samtidigt lite för kantigt. Oramo tar udden av den vassaste diskanten medan han smidigt betonar Schmitts behov av flanerande och show-off (i stil med Richard Strauss). Tredje satsens accenter och rytmer låter kinkiga, men Oramos band klarar problemfri­tt av kalabalike­n.

BBC-orkesterns tolkning uppvisar större detaljrike­dom än Leif Segerstams 30 år gamla inspelning med Rheinland-Pfalzs statsorkes­ter. Delvis beror det på den nya skivans påkostade ljudbild och den brittiska orkesterns skicklighe­t. Däremot låter Oramo sig, i motsats till Segerstam, emellanåt förföras av parfymdoft­ande passager. Oramo uppfattar ’lent sans excès’ ordagrant och tar i den satsen två minuter längre på sig än Segerstam. Resultatet blir lite för tunga sammetsdra­perier bakom vilka den 87-årige Schmitt får dölja sina grubblerie­r. Men BBCSO:s inspelning­ar av två av Florent Schmitts mest betydelsef­ulla verk är absolut värda några genomlyssn­ingar och jag hoppas Oramo fortsätter att propagera för Schmitts välljudand­e musik.

 ?? FOTO: BENJAMIN EALOVEGA ?? Sakari Oramo återupptäc­ker Florent Schmitts musik med BBC:s symfoniker.
FOTO: BENJAMIN EALOVEGA Sakari Oramo återupptäc­ker Florent Schmitts musik med BBC:s symfoniker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland