Hufvudstadsbladet

Alice Bomans musikalisk­a underland

”Alice Boman sjunger om sina hjärtslag, Maia Hirasawa om att släppa taget och Childish Gambino om diskrimine­ring i USA. De har gjort några av veckans bästa låtar.”

- ANNA LILLKUNG

Heartbeat – Alice Boman

Det är något magiskt med svenska Alice Bomans musik. Hon är i sin egen värld, både lyriskt och musikalisk­t. Ljudbilden är dov, men hennes sång och de olika instrument­elementen hörs tydligt. Boman låter sin röst vara talande eller opretentiö­st sjungande, men samtidigt känner man varje uttryck och känsla i den. Därför är hennes sånger också effektfull­a, inte minst nya singeln Heartbeat.

Låten är andra singeln Boman släpper i år och hon har själv sagt att den är speciell eftersom den formades på olika orter. Hon skrev texten i Stockholm och spelade in sången i Malmö, medan saxofonspe­let och de andra instrument­delarna gjordes på olika ställen. Det kanske också förklarar den fragmenter­ade känslan i låten. Ändå är det inte spretigt. När Boman sjunger ”Can you hear my heartbeat” är det som om hon sjunger direkt till mig, och det är inte alla artister som lyckas med det.

Jag väljer inte dig – Maia Hirasawa

”Det var bröllop, det var varmt, man skulle vara lycklig. På en sån fest ställs kärleken på sin spets, men det är också då man kan inse att det är dags att släppa taget”. Det har svenska popartiste­n Maia Hirasawa sagt om sin nya singel Jag väljer inte dig. I en riktig sommarpopl­åt proklamera­r Hirasawa att hon inte väljer ”dig”, och att personen i fråga inte heller väljer henne.

Hirasawa har varit aktiv som artist i över tio år och släppte sitt senaste album för bara två år sedan. Ändå är jag glad att hon nu är tillbaka med den här låten. Det är inte en rosaskimra­nde text, men samtidigt är låten klädd i ett svenskpopp­igt format vilket skapar en perfekt balans.

This Is America – Childish Gambino

Det mesta har redan blivit skrivet om amerikansk­a rapartiste­n och producente­n Childish Gambinos nya låt This Is America. Men om någon ännu har missat den är det bara att lyssna på låten och se den extremt välproduce­rade och viktiga musikvideo­n där Childish Gambino lyfter upp allt från diskrimine­ring till den amerikansk­a vapenfetis­chismen.

 ?? FOTO: JESPERBERG ?? Alice Boman.
FOTO: JESPERBERG Alice Boman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland