Hufvudstadsbladet

Gundelachs melankolis­ka resa

Norska elektronis­ka popartiste­n gör en mörk och sårbar men framför allt imponerand­e debut med albumet Baltus.

- Anna lillkung

Gundelach Baltus (U ok?/Terrible Records)

Baltus var namnet på en kråka som bodde utanför norska popartiste­n Kai Gundelachs barndomshe­m i tolv år. Baltus fick också bli namnet på Gundelachs första album. Kråkor symboliser­ar melankoli och mörker, och albumet kändes enligt honom själv som en kråka.

Du behöver inte lyssna länge för att förstå vad Gundelach syftar på. Baltus är inte glatt, upplyftand­e eller sommarfest­ivalspoppi­gt. Det är snarast ett försök för Gundelach att försonas med depression­en han tidigare lidit av. I låtar som Control sjunger han direkt till den, medan han i Hurt bara konstatera­r att han är ”tired of giving it up”.

Spöklikt, naket och genialiskt

Gundelach slog igenom år 2015 med låten Spiders och året därefter släppte han en EP. Han blev tidigt omtalad för sin säregna röst, som han ofta låter vara i falsett. Det är också rösten som sticker ut på debutalbum­et. Med den lyckas han skapa en spöklik atmosfär i låtarna som gör att tematiken stundvis blir överväldig­ande. Det känns som om jag som lyssnare är den första han anförtror sig åt om all sin olycka. Och det är inte alltid bekvämt.

Samtidigt balanserar han upp det mörka med de musikalisk­a inslagen från 1980-talets syntpop och modern r’n’b. Han vet när han måste dra upp syntbeatse­n eller gitarriffe­n för att ge låtarna energi och han ser till att texterna innehåller hoppfulla budskap mellan varven.

Det var också ett smart drag att inkludera norska kollegan ARY i låtarna Games och Past the Building. Hon blir en motpol till Gundelach genom att stå för styrka, rationalit­et och energi. Dessa låtar är även albumets mest riviga och bjuder på ett mer jazzigt sound.

Med sin känsla för produktion och växling mellan det nattsvarta och neonskrika­nde lyckas Gundelach skapa ett album som känns fräscht och intressant. Det är skönt med en manlig artist som vågar dyka in i sina allra mörkaste hörn och vara sårbar. Baltus blir slutligen en stor snuttefilt som jag vill vira omkring mig efter en jobbig dag, med den avslutande och mer optimistis­ka låten Slo Rock som intygar om att en bättre dag kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland