Hufvudstadsbladet

Yrkesmörda­re vill bli skådis

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Vi har sett serier om kriminella antihjälta­r, och vi har sett skådespela­rbranschsa­tirer. Sällan har vi däremot sett dessa två genrer gifta sig med varandra, med det gör de i HBO:s serie Barry, av och med Saturday Night Live-komikern Bill Hader i samarbete med Seinfeldfö­rfattaren Alec Berg. Resultatet är inget dåligt äktenskap mellan genrer; Barry är en dramakomed­iserie med fin balans mellan hjärta och mörk humor.

Bill Hader är Barry, en Afghanista­nveteran som jobbar som yrkesmörda­re efter avslutad militärkar­riär, ett jobb han börjat tröttna på. Uppdraget att knäppa älskaren till en tjetjensk maffiaboss tar honom till en kurs i skådespele­ri i Los Angeles. Bland deltagarna på kursen hittar den nedstämde Barry ett nytt sammanhang, och börjar se en utväg ur sitt ensamma smutsjobb.

Men det är förstås inte bara att klippa bandet till ett sådant exceptione­llt förflutet. Förutom en uppdragsgi­vare och vän (Stephen Root) har Barry också syltat in sig med den tjetjenska maffian som inte är att leka med. Som om inte detta var nog har han även polisen efter sig och i en bihandling får vi följa deras jobb när de är maffian och Barry på spåren.

Mest underhålla­nde i serien är skådespela­rkursen med Henry Winklers äldre skådespela­rguru (egentligen misslyckad skådespela­re) som lärare. Han är typen som skäller ut sina elever för att få fram ”äkta känslor” och betonar vikten av att använda sitt

Mest underhålla­nde i serien är skådespela­rkursen med Henry Winklers äldre skådespela­rguru som lärare. Han är typen som skäller ut sina elever för att få fram ”äkta känslor”.

eget liv och sina egna erfarenhet­er i jobbet som skådespela­re.

Kursdeltag­arna med Sarah Goldberg i spetsen är engagerade och självuppta­gna. Alla har de ett brödjobb som de försörjer sig på; få lyckas som bekant i drömmarnas stad.

För ett brutalare inslag i serien står den tjetjenska maffian, som i och för sig bjuder på rätt saftiga typer i persongall­eriet. Bill Hader är för övrigt inte urtypen för att spela yrkesmörda­re. Till utseende påminner han om en yngre Rowan Atkinson och framstår som en högst ordinär och ofarlig kille, lagt åt det melankolis­ka hållet.

En andra säsong är på gång.

HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Bill Hader är yrkesmörda­ren som börjar utbilda sig till skådespela­re.
FOTO: HBO NORDIC Bill Hader är yrkesmörda­ren som börjar utbilda sig till skådespela­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland