Hufvudstadsbladet

Nyanserat om terrorism

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En missil med enorm sprängkraf­t. Hur stor specificer­as inte, men Säpo-agenten Eva Forsberg ( Tova Magnusson) bleknar när hon hittar den gömd i en långtradar­e i Göteborgs hamn. Vi förstår att det inte bara är några kvarter som ryker om en sådan här exploderar.

Nu är det inte den hittade missilen som är problemet, utan att en annan likadan lyckats smugglas in i landet och är på villovägar. Sverige och Norden står alltså inför ett terrorhot av gigantiska proportion­er.

Det är den dramatiska utgångspun­kten för den svenskdans­ka thrillerse­rien Gråzon vars alla tio delar publiceras på C More i dag (vilket innebär att den i sinom tid även kommer att sändas i MTV3). Svensk-danska samprodukt­ioner för osökt tankarna till Bron, men terrortema­t gör det närmare till hands att här jämföra med Homeland.

I Tova Magnusson har vi Säpo-agenten vars privata tillkortak­ommanden gör henne mänsklig. Hon är hjältinnan som ska stoppa dådet tillsamman­s med sin danska kollega, Joachim Fjelstrups PET-agent, inte heller han utan skavanker. Som så ofta i nordiska samprodukt­ioner pratas det smidigt svenska och danska om vartannat och alla förstår varandra utan problem, en vacker men kanske inte helt sann språkverkl­ighet.

För en parallellh­andling står Birgitte Hjort Sørensen, en ingenjör expert på drönare, som terroriste­rna överfaller i hennes hem och utpressar på informatio­n. Här slår det en att vi i verklighet­en hört väldigt lite om dylika terroristm­etoder – vad gör människor mera sårbara och medgörliga än att ge sig på deras närmaste?

Serien gör det inte lätt för sig genom att handla om terrorism med islamistis­ka kopplingar, men som titeln antyder vill den inte skildra världen svartvitt, utan försöker få fram gråzonerna, nyanserna mellan det goda och onda, och det är också här dess kvaliteter ligger. Därtill bjuder den på fungerande spänning och bra skådespela­re.

För manuset står svensken Oskar Söderlund som skrev Johan Rencks miniserie Ettor och nollor och dansken Morten Dragsted som bland annat har manuset till ett avsnitt av Bron på meritlista­n. Regisserat har dansken Jesper W. Nielsen ( Dicte, Badhotelle­t, Borgen) samt svenskarna Fredrik Edfeldt (Rebecka Martinsson) och Jörgen Bergmark (Beck). C More

 ?? FOTO: C MORE ?? Danska Birgitte Hjort Sørensen har tidigare medverkat i serier som Borgen och Game of Thrones.
FOTO: C MORE Danska Birgitte Hjort Sørensen har tidigare medverkat i serier som Borgen och Game of Thrones.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland