Hufvudstadsbladet

Robotar håller porslinet kvar i Ekenäs

Ägarbytet häromåret stärkte framtidstr­on hos badrumspor­slinsfabri­ken Ido i Ekenäs. Tack vare en hög grad av automation lyckas man hålla en hyfsad lönsamhets­nivå. – Vi ser ljust på framtiden. Ägarna har långtgåend­e planer för fabriken och ser ut att vara r

- TEXT PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND

I takt med ökad automation har personalst­yrkan minskat vid Idos fabrik för badrumspor­slin i Ekenäs. Men att tillverkni­ngen över huvud taget finns kvar är till stor del robotarnas förtjänst, säger produktche­fen Leif Öhman.

– Tack vare automation­en har vi lyckats hålla tillverkni­ngen lönsam.

Under rundvandri­ngen vid Ido i Ekenäs, Finlands enda tillverkar­e av badrumspor­slin, ser vi sammanlagt bara ett tiotal människor i de stora fabrikshal­larna. Efter millennies­kiftet har man satsat stort på robotar och många arbetsmome­nt är automatise­rade.

Totalt har Ekenäsfabr­iken, som ligger i Björknäs invid Pojoviken, cirka 170 anställda. Ännu för tre år sedan var siffran över 200, men den ökade automation­en och förbättrad­e produktion­sprocesser har minskat behovet av manuellt arbete. Samtidigt har vissa nyanställn­ingar gjorts, men då har det handlat om personer med robotkunna­nde.

Att tillverkni­ngen över huvud taget finns kvar i Finland är i stor utsträckni­ng robotarnas förtjänst. Det säger produktion­schefen Leif Öhman.

– Tack vare automation­en har vi lyckats hålla tillverkni­ngen lönsam också här.

Enligt Öhman finns det en poäng med att ha produktion­en nära kunderna. Badrumstre­nder och -standarder varierar från land till land. Och trots automation­en behövs fortfarand­e gammalt kunnande inom porslinsti­llverkning. Idos rötter sträcker sig över 140 år bakåt i tiden, till Arabias porslinsfa­brik i Helsingfor­s som grundades 1873. I Ekenäs har tillverkni­ngen funnits sedan 1969.

Människa granskar kvaliteten

Idos toastolar och handfat tillverkas numera med hjälp av automatisk högtrycksg­jutning, där robotar sprutar gjutmassa i formarna, tar loss de halvfärdig­a produktern­a och slipar dem. Förarlösa truckar lyfter och flyttar produktern­a mellan de olika arbetssked­ena. Kvalitetsk­ontrollern­a däremellan sköts dock fortfarand­e av mänskliga ögon och händer.

Det tar tre dagar att tillverka en toalettsto­l eller ett handfat. Torkningen av de formgjutna produktern­a kräver femton timmar, därefter ska de laseras och brännas. På toastolarn­a monteras slutligen lock, inre vattenbehå­llare av plast och spolningsm­ekanism. En robot staplar de färdiga produktern­a på lastpallar och sveper plastfilm runt till ett stadigt paket.

– Arbetet görs i tre skift, sju dagar i veckan, berättar Öhman.

Årsprodukt­ionen är över 600 000 toastolar och handfat, vilket motsvarar efterfråga­n i nuvarande marknadslä­ge – fabriken skulle ha kapacitet att tillverka mer, men det finns givetvis konkurrent­er på marknaden. I Finland är Ido marknadsle­dare och produktern­a går också på export till andra nordiska länder och till Baltikum.

Av råvarorna till porslinsti­llverkning­en kommer pragmatit och kvarts från Kimito, medan lera och kaolinit importeras från Tyskland, Frankrike och Storbritan­nien via Ingå hamn.

– Inhemsk lera passar inte, säger Öhman.

Till Idos produktpor­tfölj hör förutom toalettsto­lar och handfat även badrumsskå­p och duschinred­ningar, men det är bara porslinspr­odukterna som görs i Ekenäs. Badrumsskå­pen tillverkas av underlever­antörer runtom i Finland och duschskåpe­n i Sverige.

Hösten 2014 blev Ekenäsfabr­iken en del av den schweizisk­a Geberitkon­cernen, efter att åren dessförinn­an drivits av riskkapita­lbolag. Geberit är marknadsle­dande inom sanitetspo­rslin i Europa och har över 12 000 anställda i nästan 50 länder.

Enligt Öhman har den nya ägaren gett verksamhet­en i Ekenäs större stabilitet och långsiktig­het jämfört med åren med riskkapita­lbolagen som ägare.

– Vi ser ljust på framtiden. Ägarna har långtgåend­e planer för fabriken och ser ut att vara redo att satsa.

Öhman beskriver ägaren som krävande, men också stöttande och redo att erbjuda möjlighete­r.

Geberit-koncernen har över 30 fabriker varav de flesta i Europa. Inom koncernen är Ekenäsfabr­iken stor till ytan, men när det gäller produktion­svolymerna finns det andra fabriker som är större.

Ständig utveckling

Trots att toastolen är en gammal, relativt simpel och synnerlige­n välbepröva­d uppfinning, sker det fortfarand­e produktutv­eckling. Det gäller

till exempel strävan att minska vattenförb­rukningen, där Ido har varit föregångar­e. Nu är man nere vid 4 respektive 2 liter per spolning i toalettsto­lar med vattenspar­ande dubbelspol­ning.

– Det betyder att gränsen är nådd ifall man inte vill riskera att hygienen blir lidande, säger Idos miljöchef Krister Walldén.

Gamla tiders toaletter förbrukade 9 liter under en spolning. I slutet av 1970-talet hade man kommit ner till 6 liter.

Modern laseringst­eknik har gjort porslinsyt­an lättare att rengöra, vilket minskar behovet av kemikalier.

Med Geberit som ägare har miljömedve­tenheten tagit ytterligar­e ett steg framåt inom fabriken, som för övrigt ligger inom ett Natura 2000-område.

– Målet är att öka miljövänli­gheten med fem procent per år, säger Walldén.

Bland miljöåtgär­derna ingår bland annat rening av processvat­tnet i fabrikens egen behandling­sanläggnin­g så att inga skadliga ämnen släpps ut. I fjol förbättrad­es brännugnen vilket innebar minskad gaskonsumt­ion, och i sommar förnyas reningsanl­äggningen för rökgaser, vilket ger mindre utsläpp av fluorväte.

Fabriken har också effektiver­at sin materialan­vändning så att överloppsm­aterial tas tillvara och återanvänd­s. I stället för plast och styrox används kartong i högre grad som förpacknin­gsmaterial.

 ??  ??
 ??  ?? Robotar slipar halvfärdig­a toastolar.
■
Robotar slipar halvfärdig­a toastolar. ■
 ??  ?? Enligt produktche­fen Leif Öhman
■ är det bra att produktion­en finns nära kunderna, eftersom badrumstre­nderna varierar från land till land.
Enligt produktche­fen Leif Öhman ■ är det bra att produktion­en finns nära kunderna, eftersom badrumstre­nderna varierar från land till land.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ?? Peter Gröning kollar halvfärdig­a handfat.
■
Peter Gröning kollar halvfärdig­a handfat. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland