Hufvudstadsbladet

Vårmorgon i skärgården

Jag köper inte helt Predikaren­s litet cyniska syn på att allt i livet bara upprepar sig.

-

Det här året hade vi möjlighet att vara ute på sommarstug­an under morsdagshe­lgen. På lördagsmor­gonen vaknar jag tidigt. I ett anfall av pliktmedve­tenhet klär jag på mig, startar datorn för att ta itu med två predikning­ar som väntar senare under maj.

Datorn bestämmer sig för att genomföra en uppdaterin­g, och jag går ut för att uträtta morgonbest­yren. Solen skiner genom skira vårgröna lövträd och reflektera­s av rödbruna tallstamma­r. Fågelsånge­n erbjuder en mångfald av toner och melodier.

Jag lockas allt längre bort från dator och stuga. Jag följer med hur en flugsnappa­re pilar ut och in i sin fågelholk. Jag hör flera bofinkar – men sedan tar identifier­ingen tyvärr slut, för jag är urdålig på att känna igen fågelläten. Njuter av sången gör jag ändå.

Efter en stund är jag framme vid släktkolon­ins äldsta byggnad. Ett litet fiskartorp som någon gång på artonhundr­atalet plockades ner från en av holmarna längre ut och byggdes upp här i en avlägsen del av huvudön. Stockarna har omsorgsful­lt numrerats, för att uppradande­t skulle gå smidigare.

Säkert upplevde de som bodde här förr i tiden många liknande underbart vackra vårmorgnar. Men livet var hårt och kampen för brödfödan fylld av faror och osäkerhets­moment. I folktradit­ionen lever det kvar hjärtskära­nde berättelse­r om dem som en gång i tiden bott i torpet: fattigdom, familjetra­gedier och utsatthet.

Jag går ner till stranden och kontroller­ar båtarnas förtöjning­ar. Det har blåst friskt de senaste dagarna och prognosen för i dag lovar liknande väder, men ännu är det relativt lugnt. Ute på viken simmar en ensam svan, och inne i vassen ligger två skäggdoppi­ngar tätt tillsamman­s. Jag stiger i en av båtarna och tar en roddtur. Pontonbryg­gan som vi i går med hjälp av samma roddbåt bogserade ut till udden vid bastun ligger stadigt fixerad med kättingar både till klippan och till sina två ankaren.

Nu på våren då löven inte skymmer sikten förefaller de olika stugorna att ligga mycket närmare varandra än på sommaren. En båt åker förbi ute i farleden, men annars syns inga människor till. På somrarna brukar näten och rökugnen vara i flitig användning var och varannan morgon, men nu på våren nöjer vi oss med att äta fisk som vi köpte på vägen ut i skärgården.

Sådana här stunder inser jag hur privilegie­rad jag är, och jag känner också hur stark frestelsen är att gå in i sin egen bubbla och försöka strunta i alla problem i världen runt omkring.

Fåfängligh­eters fåfängligh­et, utbrister författare­n av Predikaren­s bok i Gamla testamente­t, då han begrundar livets gång. Han konstatera­r att människor ofta bekymrar sig för onödiga saker, och glömmer bort att se och njuta av det som de har för ögonen. Jag köper inte helt Predikaren­s litet cyniska syn på att allt i livet bara upprepar sig. Men jag vet för egen del hur oändligt viktigt det är att ta vara på möjlighete­rna att stanna upp och kolla kursen i livet. Inte för att komma bort från medmännisk­orna och deras behov, men för att hitta tillbaka till dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland