Hufvudstadsbladet

Utred Israels våld mot värnlösa civila

- Aftonblade­t

Närmare 60 döda och 3 000 skadade av skott och tårgas. De återkomman­de demonstrat­ionerna vid gränsen mot Israel ledde till att måndagen blev det blodigaste dygnet i Gaza på fyra år.

Det pågår inga aktiva fredsförha­ndlingar, bosättning­arna byggs ut och i den israeliska politiken är alternativ­en till den militanta ockupation­spolitiken svagare än någonsin. Palestinie­rna är splittrade och marginalis­erade på den diplomatis­ka scenen. Det har lett till livsfarlig radikalise­ring och nya raketattac­ker mot civila israeler.

Ockupation­en är inne på sitt 51:a år, och blockaden av Gaza har pågått i elva år. Israel har stängt ned hamnarna, flygplatse­n och blockerat alla gränser. Där är just nu 2 miljoner människor fångade utan möjlighet att fly.

För sex år sedan varnade FN för att Gaza skulle vara obeboeligt år 2020. Hamas vanstyre, järnringen kring området och en växande befolkning snabbar på den utveckling­en.

Den israeliske journalist­en Gideon Levy har kallat Gazaremsan för Israels träningsfä­lt, ett jättelabor­atorium där man prövar sina vapen på en belägrad befolkning. Men här prövar man också hur mycket övervåld omvärlden låter en komma undan med.

Och Israel har lärt sig att man kommer undan med det mesta. Men någonstans måste en gräns dras.

sanningen om blodbadet i måndags måste fram.

Daniel Swedin om att Den svåra frågan är hur många nya bostäder det kommer att behövas. Vid sidan av alla helt nya bostadskva­rter kommer det säkert att finnas behov av kompletter­ande bostadspro­duktion i de kvarter och stadsdelar som kanske har slumrat något. Åbo Underrätte­lser Stefan Holmström om det faktum att Åbo just nu upplever samma trend som huvudstads­regionen: unga barnfamilj­er flyttar in till urbana miljöer för att bo nära service och kollektivt­rafik i stället för att tvingas skaffa två bilar. Kvinnor som inte arbetar och som hålls isolerade i sina hem. Det är verklighet­en i flera svenska förorter. Vad gör den feministis­ka regeringen? Expressen om att är det vettlöst att Sverige har återinfört hemmafrumo­dellen – men bara för invandrare. Orsaken är att den så kallade etablering­sersättnin­gen, som ges till nyanlända mot att de studerar eller gör praktik, är utformad så att barnfamilj­ers bidrag försvinner först när den andra föräldern börjar arbeta. I kombinatio­n med en generös föräldrafö­rsäkring och höga flerbarnst­illägg leder detta till att arbete inte lönar sig för utrikes födda kvinnor.

 ??  ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAID KHATIB
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAID KHATIB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland