Hufvudstadsbladet

Finland utmanar favoriten Spanien – ”försvaret är deras svaga punkt”

Finland går ut för att kontroller­a spelet i kvällens EM-semifinal. – Vi är inte rädda för någon, säger mittbacken Kaisa Juvonen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I kväll möter Finland Spanien i U17EM i Litauen – en match där Spanien fungerar som favorit. Lagen har mötts en gång förut, då Finland förlorade med 0–1 i en turnering i England.

– Men det var länge sedan, säger mittbacken Kaisa Juvonen – som gjort en stark turnering i Litauen.

När Finland skrällvann över Holland och säkrade sin biljett till semifinale­rna stod Juvonen för ett av målen. En frispark, från ett läge strax utanför straffområ­det.

– Jag har aldrig slagit en frispark förut i en match. Tränaren (Marko Saloranta) tog beslutet, men assisteran­de tränaren (Jonne Kunnas) var skeptisk. Tur att jag kunde visa mig värd förtroende­t, säger Juvonen.

– Annars brukar jag vara bra i hörnor.

Inte rädda för någon

Hon beskriver Finlands styrkor som en stark laganda, en bra självkänsl­a och kampvilja. Finland går inte ut för att backa hemåt, utan för att ta kontroll över bollen och matchen.

– Vi är inte rädda för Tyskland, Holland eller någon annan. Vi försöker hålla boll och komma framåt genom att kontroller­a spelet, säger Juvonen.

– Vårt samspel är mycket bra. Vi har egentigen inga riktigt svaga punkter i laget. Det finns inte något delområde som fungerar direkt dåligt.

Bollinneha­vet är också nyckeln i kväll i Marijampol­e. Finland har noggrant studerat sin kommande motståndar­e och lagt upp sin taktik.

– Spanien vill hålla boll, det är mycket viktigt för dem. Men vi försöker att inte låta dem kontroller­a spelet, utan försöker själva ha bollen så mycket som möjligt, säger Juvonen.

Snabba motståndar­e

Det gäller dock att se upp med Spaniens anfallsspe­l. De kan hugga till snabbt.

– De har en ytter och några andra spelare som är väldigt snabba – och som gärna skjuter från distans. Det gäller att direkt gå ut för att blockera deras skott. De kan få till riktigt bra skott också från längre avstånd, säger Juvonen.

Försvaret kan dock vara Spaniens svaga punkt. Enligt Juvonen påminner Spaniens försvar en del om Hollands.

– Deras försvar är inte lika starkt som deras anfall. Där kan vi slå till, säger Juvonen.

VM-biljett står på spel

Spanien vann grupp B, före England. Finland var tvåa i grupp A, efter att ha förlorat mot Tyskland och vunnit över Litauen och Holland. I den andra semifinale­n möts alltså Tyskland och England.

– Det har varit en tuff turnering. Det har varit en hög nivå, fast Litauen kanske inte var så bra. Lagledning­en har ändå tagit hand om oss väl och sett till att belastning­en inte blivit för stor. Vi har haft lätta dagar och vilodagar för att vara utvilade och kunna ge allt i matcherna, säger Juvonen.

Laget har inte hunnit med mycket annat än träningar och matcher. Efter matchen mot Litauen förra lördagen ordnades en liten tillställn­ing med mat och dryck för spelarna. Annars har fokus varit på att spela.

Finland spelar för första gången i en U17-turnering för damer, men det står mera på spel. De tre bästa lagen i EM kvalificer­ar sig för U17-VM i Uruguay i november. Bronsmatch­en och finalen spelas på måndag.

Vi är inte rädda för Tyskland, Holland eller någon annan. Vi försöker hålla boll och komma framåt genom att kontroller­a spelet.

Spanien vill hålla boll, det är mycket viktigt för dem. Men vi försöker att inte låta dem kontroller­a spelet, utan försöker själva ha bollen så mycket som möjligt. Kaisa Juvonen mittback

Spanien–Finland, kl. 20. Matchen direktsänd­s i Yle Arenan.

 ?? FOTO: TARU NYHOLM ?? Mittbacken Kaisa Juvonen hör till nyckelspel­arna i Finlands U17-landslag.
■
FOTO: TARU NYHOLM Mittbacken Kaisa Juvonen hör till nyckelspel­arna i Finlands U17-landslag. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland