Hufvudstadsbladet

Vågsvall och spanska melodier

Radions symfoniork­ester spelade på onsdagen en konsert med stor orkester och ett löst tema kring ”spanskt” sound.

- DANTE THELESTAM

Radions symfoniork­ester

Musikhuset, 16.5 Hannu Lintu, dirigent Angela Hewitt, piano Fagerlund, De Falla, Debussy, Ravel.

Först hördes Sebastian Fagerlunds nya orkesterve­rk Water Atlas som tidigare i april fick sitt uruppföran­de i Amsterdam. Verket började med kraftfullt hamrande som sedan utvecklade­s till svällande orkesterha­rmonier. Sakta lugnade sig musiken till långsam musik för stråkar. Överlag rörde sig musiken målmedvete­t i böljande former. Då och då hördes små skvättande motiv – emellanåt i melodiska fraser för klarinett. Mot slutet stegrades volymen igen med ståtliga brassackor­d i hedonistis­k anda. Allt som allt känneteckn­ades verket av ett fylligt orkestralt sound med likheter till klangen av spelmusik eller film.

I och med Water Atlas fullbordad­e Fagerlund en triptyk som inkluderar de tidigare verken Stonework (2016) och Drifts (2017). En serie på tre orkesterve­rk om havet är självklart en hommage till Debussy. Men verkserien frammanar också en jämförelse med triptyken Kinetics-Marea-Joy av Magnus Lindberg och förstärker därmed bilden av Fagerlund som ett Lindbergfa­n. Samtidigt höjer jämförelse­rna ribban för Fagerlund. Vid Water Atlas känns det att musiken inte riktigt når sina förebilder. En viss ambition saknas – inte i meningen teknik och storartad form, för det har Fagerlund redan, utan i meningen kompromiss­lös personligh­et.

Om man tänker på alla hundratals havsinspir­erade orkesterve­rk som redan existerar finns det orsak att se upp för klichéer. I Water Atlas frustrerar särskilt svepande cymbaler och vågiga drag över harpan. Fagerlunds sätt att låta alla toner ljuda länge, antagligen i strävan efter ett brett oceanaktig­t sound, irriterar också i längden. Hur som helst, fastän man stundvis hade önskat mer oberäkneli­ghet, var Water Atlas likväl engagerand­e att lyssna till och suveränt proffsigt skriven orkestermu­sik.

Efter Fagerlund var RSO:s konsert inne på repertoar från det tidiga 1900-talets Paris med betoning på periodens vurm för spansk musik. Pianisten Angela Hewitt flätade in pianospele­t i Manuel de Fallas orkesterve­rk Nätter i spanska trädgårdar. Den nattliga serien ljöd i funder- samma karaktärer och en aningen sorgmodig atmosfär. Hewitt imponerade särskilt med mjukt glittrande tongångar och känsligt fraserade melodisnut­tar. Det spanska soundet fängslade ännu starkare i Hewitts encore – pianoprelu­diet Asturias av Albéniz – som efterlikna­de flamencomu­sik på gitarr.

Efter pausen hördes Claude Debussys underliga balett Jeux – om tre personer som letar efter en försvunnen tennisboll och käbblar sinsemella­n. Musiken var fascineran­de rik på detalj. RSO hade övat in det fruktansvä­rt krävande verket föredömlig­t under ledning av Hannu Lintu. Musiken växlade i snabba klipp – som en bilderbok som bläddras så snabbt att man inte hinner förstå handlingen. Debussys musik skapade en mild, drömlik och lekfull stämning.

Som sist strålade RSO:s solister i Ravels Bolero. Orkestern spelade med finfin klang och musikerna elektrifie­rade kontrasten mellan det knäpptysta ljudet i början och orkesterns fulla styrka i slutet.

 ?? FOTO: ARKIV/YLE ?? Radions symfoniork­ester tog sig bland annat an Claude Debussys krävande verk Jeux.
FOTO: ARKIV/YLE Radions symfoniork­ester tog sig bland annat an Claude Debussys krävande verk Jeux.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland